Eesti Rahvaluule

Avaleht | Kontakt | KKK | Otsing | Folklore.ee-st | English | Deutsch

Hind: 1.00 EUR

Telli väljaanne

Tagasi esilehele | Tagasi nimestiku juurde

Ynglingite saaga

Skandinaavia muinasusundi ühe olulise aspekti sakraalse kuningavalitsuse üks tähtsamaid allikaid on Ynglingite saaga. Tegemist on esindusliku kuningasaagade kogumiku Heimskringla esimese saagaga, mis on sissejuhatuseks kõigile edasistele. Saaga on kirja pandud enne 13. sajandit, selle tegevus toimub aga märksa varasemal ajal peamiselt Ida-Rootsis. Saaga algab maailma kirjeldusega ja sellega kuidas müütiline jumal-kuningas Odin rändab koos oma kaaskonnaga Rootsi, seab seal paika põhijooned nii skandinaavlaste muistse usundi kui halduskorralduse kohta. Edasi jutustab saaga Odinile järgnevatest Ida-Rootsi kuningatest, nende elust ja surmast. Viimane saagas esinev kuningas Rögnvaldr elas 9. sajandi keskel.
Ynglingite saagas esineb ka üks varasemaid Eesti mainimisi, kus nimetatud ka sõna Eestimaa. Nii olevat kuningas Yngvarr aasta 600 paiku või 7. sajandi algul rüüstanud Eestimaad, tapetud siis ning maetud kuhugile Eestimaale.
Sisaldab eessõna, isikunimede indeksit, kaarti

Valid XHTML 1.0! Valid CSS! Powered by FreeBSD PostgreSQL Powered Eesti Kultuurkapital