Asjalised mälestised - Järved

Lugu Jussi järvedest: Lehtse vallas Pruunakõrves asuvad 5 looduslikult ilusat järve on omal ajal kuulunud Pruuna-Põrriki mõisnikule, kes nad aga kaardimängus naabrimõisnikule, Lehtse Huenele, ära mänginud. Et aga järve kaldad ühes Pruunakõrvega endisele omanikule kuulunud, siis pole olnud kuhugi järvede vahimehe majakest ehitada, kuna Pruuna mõisnik selleks maad on keeldunud andmast. Viimaks ehitatud majake keset järve vaiaehitusena, mis praegugi veel olemas.
EKLA, f 199, m 47, 16 (I-h) < Ambla khk., Lehtse v., Pruuna m. - Berta Tomasson < Arnold Roosvaldt (1930)

Jussi Suurjärve kohta rääkinud jutustaja isa-isa järgmise loo: kord tuulisel ööl järvel kalastades kostnud järvelt korraga hobuste hirnumine, hanede kaagutamine, naer, nutt. Mis see olnud, ei teata. Samu hääli olevat ka teised kalastajad mõnel korral kuulnud.
EKLA, f 199, m 47, 16 (I-h) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)