Suusõnaline traditsioon - Katkud, näljad, ikaldusaastad - Näljad

XIX sajandi alul olnud suur nälg: Koigi ja Karkuse mõisad olnud kõige suuremas puuduses. Saadud Roosna mõisast abi. Nälja kustutamiseks otsitud maast eelmise aasta kartuleid, millede söömine haigusi tekitanud. Et tõbe ära hoida pandud vaht valvama, kes mädanenud kartulite korjamist pidanud takistama.
EKLA, f 199, m 47, 32/3 (III-3b) < Ambla khk., Ambla v., Prümli k., Lõngu t. - Berta Tomasson < Paul Graup, 52 a. (1930)

Nälg olnud nii suur, et Koigist käinud lapsed kerjamas. Pruuna mõisa väljadelt korjatud eelmise aasta külmanud kartuleid, mida leiva sisse pandud.
EKLA, f 199, m 47, 33 (III-3b) < Ambla khk., Lehtse v., Lepsilla k., Jüri t. - Berta Tomasson < Gustav Wöhlmann, 70 a. (1930)

Üle saja aasta tagasi olnud väga kuiv suvi, vee eest pidanud mõisapäivi tegema. Tamsalu raudtee ääres Väike-Maarja kihelkonna piiril heinamaa sees olevat praegugi näha nn karukaev, mille suure kuiva ajal karu kraapinud, et juua saada.
Olnud nii suur nälg, et inimesed söönud rohtu. Keegi mitu päeva söömata oleja leidnud metsa vahelt herneiva – olnud üliõnnelik.
7 aastat pole vili kasvanud.
EKLA, f 199, m 47, 33 (III-3b) < Ambla khk., Nõmküla v., Naistevälja k., Vana-Kubja t. - Berta Tomasson < Jakob Trilljärv, 69 a. (1930)

Jutustaja õige väikses lapsepõlves (üle 80 a. tagasi) teoajal olnud suur nälg. Külm hävitanud orased ja õied. Pole seemetki saadud. Keegi talunik saanud 30 tiinult vaid mõne pihu rukkeid. Odrast tehtud leiba, lisades haganaid niipalju juure, et terad vastu seina visates ei raksunud.
EKLA, f 199, m 47, 33/4 (III-3b) < Ambla khk., Nõmküla v., Naistevälja k. vstm. - Berta Tomasson < Leenu Tamjärv, 90 a. (1930)

Kui inglismann Tallinna all käinud (Krimmi sõja ajal), siis olnud suur nälg. Olnud puudus leivast ja soolast. Vaesemad keetnud heeringa ja silgu soolveega suppi.
EKLA, f 199, m 47, 34 (III-3b) < Ambla khk., Lehtse v., Lepsilla k., Jüri t. - Berta Tomasson < Gustav Wöhlmann, 70 a. (1930)

Üle 70 a. tagasi olnud suur nälg. Jõgeva vallas surnud üks naine 2 lapsega nälga.
EKLA, f 199, m 47, 34 (III-3b) < Ambla khk., Lehtse m. - Berta Tomasson < Jüri Lindemann, 85 a. (1930)