Ajalooline traditsioon: Ambla.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Enam-vähem kohaliku tähtsusega tegelased - Kooliõpetajad

Vanematest kooliõpetajatest nimetab traditsioon kedagi Kasvandiku nimelist, kes hästi laulu õpetanud. (Kas sama, kes 1877.–78. a. Jootmal õpetajaks olnud – Johann Kasvandik –, ei teata).
EKLA, f 199, m 47, 45 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Prümli k., Lõngu t. - Berta Tomasson < Elmar Graup, 19 a. (1930)

Nahe kooliõpetaja Vahtrik (1862–71) olnud ümbruskonnas tähtsam ja andekam õpetaja. Ta olnud väga hää kõnemees mõjuva jutuga.
EKLA, f 199, m 47, 46 (III-4b) < Ambla khk., Lehtse v., Lepsilla k., Jüri t. - Berta Tomasson < Gustav Wöhlmann, 70 a. (1930)

Silmapaistev olnud ka Ambla kihelkonna kooliõp[etaja] Wilmansen (1875–1887), kes organiseerinud kooliõpetajate keskel laulukoori.
EKLA, f 199, m 47, 46 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Jäneda - Berta Tomasson < August Lubi, 52 a. (1930)

Traditsioon nimetab Ojaküla kooliõp[etaja] Tõnu Adamsoni, kes olnud edumeelne kooliõpetaja ja üks neist vähestest, kes ajalehti lugenud.
EKLA, f 199, m 47, 46 (III-4b) < Ambla khk., Ambla v., Ojaküla, Jaarsemetsa t. - Berta Tomasson < Juhan Wõrk, 76 a. (1930)