Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Pärisorjus - Kohustused

Pärisorjuse ajast puudub traditsioon peaaegu täiesti. Traditsioon ei tee vahet pärisorjuse, teoorjuse ja isegi raharendi aegsete nähete vahel.
Pärisorjuse kohustustest on vabad olnud mõisateenijad ja mõned üksikud nn priimehed. Näiteid:
EKLA, f 199, m 47, 53 (III-5a) < Ambla khk. - Berta Tomasson (1930)

Jutustaja suguvõsa pole pärisorjad olnud, sest esiisa olnud metsavaht ja saanud vabaks.
EKLA, f 199, m 47, 53 (III-5a) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Rebase t. - Berta Tomasson < Friedrich Rebane, 53 a. (1930)

Jutustaja äia isa olnud kindrali teener, seega saanud priimeheks ja ole ise ega järeltulijad pärisorjad olnud.
EKLA, f 199, m 47, 53 (III-5a) < Ambla khk., Lehtse v., Vaigita t. < Harjumaa - Berta Tomasson < Thomas Kuuskmann, 69 a. (1930)

Nagu Ambla kirikuprotokollidest näha, vabastatud 1776. a. kirikupärisori Hans, sest tema pidamine läinud kirikule väga kulukaks. Kirik jättis omale aga vabaduse teda tarbekorral tagasi võtta.
EKLA, f 199, m 47, 53 (III-5a) < Ambla khk., Ambla - Berta Tomasson < Johannes Willberg, 66 a. (1930)