Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Pärisorjus - Maksud

Pärisorjuse ajal saanud õpetaja oma sissetuleku nn haigelambast. Igaüks, kes õpetaja abi vajanud, pidanud tooma lamba. See olnud aga suur ohver vaestele, kuna mõisnikud, kes õpetaja abi vähem vajanud, näit. haiguse korral, ei maksnudki.
1800. a. otsustatakse haigelammas asetada 2 jalapäevaga per Haken, millist kohustust kõik kandma pidanud. Alles hiljem, teoorjuse kaotamisega, vabanenud sest vabadikud ning kiriku ülevalpidajaks saanud mõisnikud ja talupojad.
EKLA, f 199, m 47, 54 (III-5a) < Ambla khk., Ambla - Berta Tomasson < Johannes Willberg, 66 a. (1930)