Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Pärisorjus - Voorid

Raskeks kohustuseks pärisorjuse ajal on olnud vooril käimine, mis sündinud päämiselt sügisel ja talvel. Vooril käidud oma hobuste ja veoriistadega, samuti oma leivakotiga. Põhjatute teede ja kehvade veoriistade tõttu kestnud need nädalaid, sest teel tulnud sageli vankreid-regesid parandada, neid uutega asendada. Piiritusevooridega käidud päämiselt Narvas, killavooril (viljavoorid) Tallinnas.
EKLA, f 199, m 47, 54 (III-5a) < Ambla khk., Lehtse v., Vaigita t. < Harjumaa - Berta Tomasson < Thomas Kuuskmann, 69 a. (1930)