Suusõnaline traditsioon - Usulised liikumised - Lahkusud - Baptistid

Üle 40 a. tagasi hakanud Ambla kihelkonnas käima baptisti ettelugeja Ernesaks Harjumaalt Jõelehtme kihelkonnast, pannes kohapeal aluse baptistide usulahule.
EKLA, f 199, m 47, 115/6 (III-7) < Ambla khk., Lehtse v., Vaigita t. < Harjumaa - Berta Tomasson < Thomas Kuuskmann, 69 a. (1930)

Pääle Ernesaksa liikunud ümbruskonnas baptisti ettelugejana keegi rootslane Kiinemann ja oma valla mees Jakob Oolo.
EKLA, f 199, m 47, 116 (III-7) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)

Baptistline liikumine olnud levinenud 1890. aastail eriti Ojakülas, kus neil olnud ka oma palvemaja.
EKLA, f 199, m 47, 116 (III-7) < Ambla khk., Ambla - Berta Tomasson < Johannes Willberg, 66 a. (1930)