Ajalooline traditsioon: Haljala.

Suusõnaline traditsioon - Okupatsiooniaeg

Rakveres olid saksa sõjaväed sees juba paar nädalat, kui tulnud esimesed sõdurid ka Haljalasse. Vihula mõisnik Schubert saanud Amtsvorsteheriks, kelle kaudu käinud kõik kihelkonna ametlik asjaajamine. (Valdek Treiberg) Schubert täitnud oma ametit inimlikult, kuid ta võtnud omale abiliseks endise valitseja Loiki, kes olnud suur ilalakkuja ja hullem kui ükski sakslane (Valdek Treiberg). Ta [Loik] määranud vilja toomise normid, mis olnud suuremad, kui põld üldse suutis anda. Mõned jätnud siis hoopis viimata ja kuna Vihulas trehvanud olema õige mõistlikud saksa sõdurid, siis polevat ka sellest suurt kära tehtud. (Taniel Uukado)
Sõdurid olnud muidugi igas külas sees. Mõnes talus olnud 8-10 meest. Suvel aidanud nad talurahval heinagi teha ja olnud abiks viljakottide peitmisel heinalabude alla. (Villem Altmann)
Raskem olnud seisukord Varangu, Selja ja Katela kandis, kus läbiotsimised olnud igapäevaseks nähteks. Tapetud loomadest, võist, munadest, viljast - kõigest tulnud suurem osa ära anda ja kes keeldunud nõutavat normi andmast, sellele pandud püss kurgu alla. Sellest aitasid inimesed end aga üle peitmistega ja nii tuldud omaga siiski läbi. (Anton Eskel, ann Kolberg, Taniel Uukad)
Igast loomatapmisest tulnud toitlusülemale teatada, samuti olid registreeritud kõik teada olevad teised toiduainete tagavarad. Teatama minnes aga anti üles ikka võimalikult väike looma kaal. Iga siga, kes tapeti, oli niiviisi 2 puuda raske ja iga lammas 20 naela. Sakslased ise naernud, kui kergeks on läinud kõik sead, kuid lisasid, et on ka arusaadav, sest kas tsekinormiga saavad elatud need, kes teevad rasket tööd. (Valdek Treiberg)
Rahva läbisaamine okupatsioonivõimudega oli selle tõttu muidugi kibestunud, kuid kohati olnud saksa sõdurid siiski ka väga sõbralikud ja toetanud talumehi (Juhan Nulbach).
Rikkamail talumeestel olnud seisukord isegi eriti hea. Toiduained olnud kallid ja rikkad rannamehed käinud salaja neid kõrge hinna eest ostmas, õnnistanud müüjat veel pealegi, kuigi maksis määratut hinda. Väljaminekuid samal ajal aga ei olnud, sest keegi suuremaid kavatsusi ei julgenud tegema hakata. Selle tõttu jäänudki talumeestele kätte nii palju ober-oste ja kerenkasid. (Valdek Treiberg)
Maatainimeste olukord olnud aga sellevastu karjuvalt vilets, nälg polnud neil mitte haruldane. (Juhan Nulbach)
EKLA, f 199, m 57, 334/6 (III.12) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)