Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Kirikumõis

1703. a. augustis põletasid venelased uue ja ilusa õpetajamaja ühes küünide ning tallidega. Majast jäi järele ainult vana kooli- ja rahvatuba. 1708. a. juunis hävitasid uuesti sissetungind vaenlased ka viimased. 1722.–25. a. ehitati uus pastoraat. 1726. a. põles pastoraat jällegi maha ja ühes sellega kõik kirikuraamatud, ilma et midagi oleks suudetud päästa. 1835.–38. a. ehitati uus pastoraat, mis on püsind tänaseni. Pastoraat on ühekordne ehitis, klassikalises stiilis. Ehitusmaterjaliks on tarvitatud peamiselt lubjakivi.
EKLA, f 199, m 40, 7/8 (I-1) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)