Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Mõisad Koeru kihelkonnas - Vao mõis

Vao mõis olnud vanemal ajal kindral Sackeni omandus; umbes 90 a. tagasi müünud Sacken mõisa Brevernile. Viimase suguvõsa kätte jäi mõis kuni 1899. a. mil omanik suri, ning kuna ei olnud otsekohest järeltulejat, pidi mõis minema Breverni kaugemaile pärijalile. Viimased ei suutnud jõuda kokkuleppele ja pärandusasi oli kohtus kuni ilmasõjani. 1921. a. võõrandati mõis ja jagati asunikkudele, kuna mõisa hooldajale Luederile jääti mõisas korter ja ka mõned tiinud maad. Kuid Lueder lahkus varsti ja mõisa asetati Vao 4-kl. algkool. Mõisa aed on koolijuhataja kasutada.
Mõisamaja on puuehitis klassitsistlises stiilis, ehitatud umbes 1830. a. Ehitus on ühekordne. Maja on lagunevas seisundis.
EKLA, f 199, m 40, 15/6 (I-7) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)