Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Mõisad Koeru kihelkonnas - Ärvita mõis

Ümbruskaudsed elanikud mäletavad Ärvita omanikkudena ainult Wredesid. Kui kaua on mõis olnud selle suguvõsa käes, ei teata. Eesti aja algul võõrandati mõis ja jagati asunikkudele.
Ärvita mõisa herrastemaja võiks pidada umbes 80 a. eest ehitatuks. Ehitus on puust, ühekordne, telliskivist voodriga, väga lihtsas ja vähenõudlikus klassitsistlises stiilis. Maja esikülge ilustavad 4 lihtsat sammast. Osa majast on lese proua Wrede kasutada, teine pool kuulub põllutööministeeriumi kasutusse. 1922.–25. a. on mõisas elanud asunikud, kes on väga palju laastand mõisa. Maja on täiesti lagunev, ka katus on katkine ja laseb vihma läbi.
EKLA, f 199, m 40, 18/9 (I-7) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)