Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Mõisad Koeru kihelkonnas - Varangu mõis

Varangu mõisa omanikkudena mäletab rahvas Benckendorffe, kelle kasutada oli ka Liigvalla mõis. Nimeliselt teatakse ainult Hermann Benckendorffi ja Paul Benckendorffi. Nähtavasti oli Liigvalla omaniku Rehbinderi väimees Benckendorff Varangu omanik ning ühendas seega mainitud mõisad. Hiljem läks Liigvalla Benckendorffi väimehele Schillingile, kuna Varangu jäi edasi Benckendorffi suguvõsale (Matiisen).
Varangu mõisa maja on ehitatud umbes 18. sajandi algul, kahekordne kiviehitis, väljastpoolt krohvitud. Maja on klassitsistilises stiilis. Väljaspool pudeneb krohv mille tõttu on ornamentika hädaohus. 1929. a. on maja seest remonteeritud. Tuleks märkida veel stiilset ahju saalis, millest teine lõhutud ning asetatud plekkahjuga. Põrandad on lagunend. Katus on terve ja läbi ei jookse. Maja on praegu Varangu 6-kl. algkooli kasutada.
EKLA, f 199, m 40, 23 (I-7) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)