Ajalooline traditsioon: Kuusalu.

Suusõnaline traditsioon - Näljad ja ikaldusaastad

Sel ajal, kui raudteed ehitati, oli nälja-aasta. Et inimesed nälga ei sureks, anti mõisast leiba.
EKLA f 200, m 16:1, 25 (III-3) < Kuusalu khk., Kolga v., Kahala k., Väljaotsa t. – Leida Rebane < Jaakob Kiiberg, 90 a. (1930)

Umbes 60 a tagasi oli nälg. Ainsaks toiduks olid kartulid ja neidki oli vähe. Siis jagati mõisast maisileiba. Selle leiva pärast paljud läksid üksteisega tülli ja käisid kohtuski.
Ka kirikuõpetaja katsus rahvast aidata ja andis naistele linu kedrata.
EKLA f 200, m 16:1, 25 (III-3) < Kuusalu khk., Kolga v., Uuri k., Pulga t. – Leida Rebane < Leena Konton, 69 a. (1930)

Suuri näljaaegu on olnud ka varemalt. Rannas rööviti siis kõiki kaldale tulevaid laevu.
EKLA f 200, m 16:1, 25 (III-3) < Kuusalu khk., Kõnnu v., Pärispea k., Odakivi t. – Leida Rebane < Aleksander Sandström, 60 a. (1930)