Ajalooline traditsioon: Kuusalu.

Suusõnaline traditsioon - Pärisorjus

Pärisorjuse ja teoorjuse vahel rahvas ei tee mingisugust vahet. Talupoja ja mõisniku vahekorda mäletatakse üldiselt hääna. Kurja ja halba teatakse mõisaametnikest. Pärisorjuse aegseist kohustusist ei teata midagi.
EKLA f 200, m 16:1, 32 (III-5) < Kuusalu khk. – Leida Rebane (1930)

Loomade vastu vahetamist olevat aga vanasti ette tulnud. Nii vahetanud Kõnnus mõisnik omale koera vastu kellegi Jüri Koerust, kes siis hiljem hirmsasti peksa saanud.
EKLA f 200, m 16:1, 32 (III-5) < Kuusalu khk., Kõnnu v., Kaasiku t. – Leida Rebane < Hans Sallemann, 84 a. (1930)

Kolga mõisa ümberehitamise ajal (18. sajandil) olnud tööde ülevaatajaks ja rahva peksjaks keegi poolakas. Sel ajal oli mõisas veel peksuhoov, kus suuremaid süüdlasi karistati.
EKLA f 200, m 16:1, 32 (III-5) < Kuusalu khk., Kolga v., Viinistu k., Ale t. – Leida Rebane < Mihkel Oskar, 73 a. (1930)