Ajalooline traditsioon: K�pu.

Asjalised mälestised - Kirikutest

Viljandi maakiriku ehitamiseks vedasid vallad vedu.
EKLA, f 199, m 16, 16 (I-2) < Kõpu khk., Pärsti v., Elbi t. – Ants Vihman < Mari Nälk, 77 a. (1926)

Mina ise nägin veel kiriku müüri tükke, siit Rattamaa talu poole minnes (Suure-Jaani kihelkonnas). Säält olevat raha leitud õige palju ja sellepärast lõhutigi müürid maha.
EKLA, f 199, m 16, 16 (I-2) < Kõpu khk., Meksi t. – Ants Vihman < Jaak Nõges, s. 1843 a. (1926)

Kui Kõpu veel Saarde all oli, käis Saarde õpetaja Kõpus jutlustamas. Kord, kui ta tuli, tapeti ta Papioja talu juures ära ja sellest sai "Papioja" nimigi. Siis anti kogudus Viljandi hoolde, et säält saab laget teed mööda Kõppu tulla, kuna Saarde tee on metsine.
EKLA, f 199, m 16, 16 (I-2) < Kõpu khk., Puiatu v., Kingu t. – Ants Vihman < Juhan Mitt, s. 1850 a. (1926)

Suur-Kõpu kiriku kaagi nägin ka mina ära. Oli raudrõngas, kuhu inimene külge seoti. Esimene Suur-Kõpu kirik oli praeguse Kirikulohu ääre pääl. Teine oli praeguse asuniku Hans Kaski hoonete asemel ja kolmas on praegune. Vana Stryk oli öelnud, et Metskülas Kurika talus olevat kirik olnud. Peremees Jaan Mihkelson, praeguse peremehe isa, kiskunud vundamendi välja.
Napsi vana Jüri jutustas, et kui veel Saarde all olime, siis olnud Napsikülas üks vana tüdruk. Poiss oli teda natuke rabanud ja tüdruk ei ole enam maha jäänud, muud kui jooksnud järele, et anna see hää asi minule ja anna see hää asi minule. Poiss ütles, et see maksab 60 rubla. Poiss läks teole ja tüdruk ikka järel. Poiss hädas kah; võtnud kivi ja viskanud oija ka sulpsti ja öelnud ise: "Mine otsi ise üles, ma viskasin ta oija." Tüdruk läks ka otsima. Parajasti selsamal ajal tuli Saarde papp, nägi tüdrukut vees sulistavat ja küsis: "Mis sa otsid säält?" Tüdruk vastanud: "Otsin kukutit, poiss viskas siia ja ütles, et maksab 60 rbl." Seda kuuldes läks ka papp otsima. Küürutamise juures näinud tüdruk, et kukut ripneb õpetaja küljes (see oli ilma pükseta vees) ja haaranud peosse, et näe, näe, anna siia ja anna siia! Sellest siis saanud oja nimeks Papioja.
EKLA, f 199, m 16, 16/8 (I-2) < Kõpu khk., Kõpu, Puna kõrts – Ants Vihman < Tõnis Jürisson, s. 1840 a. (1926)