Ajalooline traditsioon: K�pu.

Jutustajate nimekiri

1.      Hendrik Nälk, sünd. 30.05.1887. a. Elbi talus Pärsti vallas. Peremees.
2.      Mari Nälk, 77 aastat vana. Eluaeg Elbil olnud. Tema mees tuli Riidajast ja ostis selle talu, mille peretütar Mari oli. Vallamajas öeldi, et Mari kartvat koledasti nõidust.
3.      Hans Torogoff, sünd. juunil 1849. a., Tarthansu talus peremees praegu, tuli siia segarendi aeg, ostis talu 1865. a. Kirjes on Tarthansu Suur Errina talu. Sünd. Keebi talus, kust 6-aastasena Västrikule (vaata Andu) läks ja säält 7 a. järele Tarthansule tuli.
4.      Aleksander Jürgens, sünd. 27.02. (v.k.) 1879. Tuli Pärsti valla sekretäriks 1907. a., ka praegu.
5.      Mari Leiman, sünd. 2.10.1846 (Juhanson) Põka talus, kust lahkus 27-aastaselt. Enamjagu aega Pärstis elanud.
6.      Jaan Ainson, sünd. 11.11. (v.k) 1850 Holstres. Pärstisse tulnud 1875. aastal.
7.      Kadri Kopelm, sünd. 1846. a. (Torogoff). Pärit Kärksi külast Jänese talust, Viljandi vallast. Kopa talu vanaperenaine.
8.      Hans Leiman, sünd. 1846. a. Õisu vallas. Tuli Pärstisse 14-aastasena (1860). Kuuni peremees.
9.      Jaan Andrese p. Kurrikoff, sünd. 14. september 1865 (v.k). Kõik aeg olnud Kurikal peremees.
10. Andres Kurrikoff, sünd. 1895 Kõo mõisas. Praegune Savikoti talu peremees.
11. Anu Kiilaspea, 78. a. vana. 18-aastasena tuli Suure-Kõpu Laane talust Väljaotsa talu (Kärksi küla) perenaiseks. Kõik aeg siin olnud.
12. Aleksander Kiilaspea, sünd. 1880 Väljaotsal. Peremees.
13. Jaak Nõges, sünd. 1843 Abjas Pikasilla talus, mille külamees ära ostis. Tulin Meksile ja ostsin Penoja mehelt talu 1867. a. Meksi talu vanaperemees.
14. Jaak Nõges, sünd. 7.12.1879 (v.k) Meksil. Kõik aeg siin elanud. Peremees.
15. Märt Takk, Jaan Taki poeg, sünd. 21.02.1856. a. Meksil. Kõik aeg siin elanud.
16. Hans Akerberg, sünd. 2.12.1854 Karksi kihelkonnas Pöögli vallas, Tusti talus. Tuli Lõmsile, mille ostis mõisalt 1873. või 1874. a.
17. Mari Hendrikson, sünd. 5.01.1854 Tuule talus Kärksi külas. Säält tuli Hendrikule ja kõik aeg siin olnud.
18. Mari Maassep, sünd. Holstres Muril, 81. a. vana (1926. a.). Tuli Piiskarile Kärksi külla 28- või 29-aastasena ja kõik aeg siin olnud.
19. Ado Soon, sünd. 7.09.1857 Viilupil ja kõik aeg siin elanud.
20. Mari Tepper, 87. a. vana (1926). Sünd. Õisu Kangrul. Läks 26-astasena Supsi karjamõisa, 3 aasta järele läks Puiatusse Tohvrile, kust 4 aasta järele Pärsti valda Karule tuli, kus seniajani on elanud.
21. Tõnis Mitt, sünd. 18.09.1876 (v. k.), on juba kolmas päev Piiriojal. Praegune Päri vallavanema abi.
22. Maret Ojasoo, sünd. 23.10.1853 (v. k.) Loodi vallas Petsul, 21-aastasena tuli Päri mõisa ja eluaeg sääl olnud.
Mees, taat: Mihkel Joonson, sünd. 23.04.1857 (v. k.) Võsa talus, Päri vallas. Kõik aeg Päris olnud.
23. Gustav Andrei, sünd. 2.08.1888 Matsil, Päris. Kõik aeg siin elanud. Peremees.
24. Andres Andrei, sünd. 25.07.1848 Matsil. Kõik aeg siin elanud. Vanaperemees.
Jaan Veinthal, sünd. 1863 Sangal. Peremees.
25. Hans Luhaär, sünd. 6.02.1841 (v. k.) Alustrel. On kolmas põlv Alustrel peremeheks.
26. Leena Aunap, sünd. 23.08.1863 (v. k.) Kudu talus ja praegu siin perenaine.
27. Ernst Wilhelm von Bock, sünd. 28.09.1874 (v. k.). Endine Päri mõisa omanik.
28. Peeter Pruuden, sünd. 2.10.1854 (v. k.) Torimo talus Heimtali vallas. 1870. a. tuli Päri valda. Praegu Männa talu peremees.
29. Tõnis Raudsepp, sünd. 18.09.1868 (v. k.) Vana-Võidu vallas, Tatra talus. Tuli Kõppu 1889 ja Kõpust Puiatusse 1894. a., kus seniajani elanud. Puiatu algkooli õpetaja.
30. Tõnis Saar, sünd. 2.04.1852 Puiatus Rihkamal. Elas Pinska külas Ritsul, siis mõisas. Ligelava vanaperemees.
31. Karl Laksberg, sünd. 18.08.1873 Tünnil. Peremees.
32. Mari Krass, sünd. 5.03.1855 Puiatus Raanil. Elas 61 aastat siin, 10 viimast aastat mujal elanud.
33. Johan Riisenberg (ja ta eit), sünd. 6.01.1852 (v. k.) Ligelaval. Puiatus kõik aeg olnud. Praegu Täkul.
34. Peet Soots, sünd. 17.03.1843 Paistus Pauska karjamõisas. Läks Kõppu 11-aastaselt. Puiatu Kurvil juba 53 aastat elanud. Vanaperemees.
35. Jaan Taalman, 76. a. vana (1926) ja Jüri Jaani p. Taalman, sünd 1885. Mõlemad kõik aeg Puiatus elanud ja on Veneküla mehed.
36. Willem Karlson, 65. a. vana, sünd. Nutrus ja Karl Willemi poeg Karlson, sünd. 1892. a. Solul nr 1, peremees.
37. Ants Roosi, sünd. 24.10 1858 (v. k.) Heimtalis Ramsil. 1870. a. tulin Puiatusse Tohvrile. Peremees.
38. Irene Roosi, sünd. 7.05.1904 (v. k.) Pärnus. Tuli 4-aastasena Tohvrile. Kõik aeg siin elanud.
39. Martin Soop, sünd. 12.03.1899 (u. k.) Metsküla Kitsil. Oli Metsküla algkooli õpetaja.
40. Ann Raisman, 73. a. vana, sünd. Võidu vallas Jänesel. 16-aastasena tuli Puiatu Vindlale perenaiseks. Kõik aeg siis Puiatus elanud. Mees oli Puiatu mees, ostis mõisalt Vindla ja teiselt mehelt Raani.
41. Mari Lõhmus, 74. a. vana, sünd. Puiatus Kolgal, siin vanaperenaine.
42. Juhan Mitt, sünd. 1850 Voltveti vallas, Anni talus. Tuli Puiatu Kingule 1868, siis ostis koha. Endisele peremehele anti Saaremõisast koht. Vanaperemees.
43. Juhan Piir, Ado Piiri poeg Venekülas, sünd. 3.08.1865.
44. Toom Valtin, sünd. Puiatus Kingul. Kõik aeg Puiatus olnud. Isa oli Kingu peremees ja läks Miti eest ära Saaremõisa.
45. Villem Kool (vana Jum(p)ta), 82. a. vana, sünd. Puiatus Pambul. Kõik aeg Puiatu mõisa metsavaht olnud. Enne oli ta isa ja vanaisa oli koolmeister.
Marie Kool, Villemi tütar, sünd. 2.08.1876 Puiatus, oli mõisas toatüdrukuks.
46. Märt Pihlak, sünd. 28.05.1843 (v. k.) Kõssal. Vanaperemees Kõssal ja Lapil. Enese üteluse järele esimene kohaostja Puiatus.
47. Tõnis Juhani p. Jürisson, sünd. 25.09.1840 (v. k.) Upsil, isatalus. Ainult 4 aastat mujal, muidu kõik aeg Kõpus elanud. Elab Puna kõrtsis. Üks parem jutustaja.
48. Jaan Martinson, sünd. 30.01.1886 (v. k.) Karusel. Peremees (Riias käija pojapoeg).
49. (47. [Tõnis Jürisson] eit) Ann Reiman, sünd. 29.07.1846 Vanaveskis. Kõik aeg Kõpus olnud. Elab Puna kõrtsis.
50. Liisu Kusta t. Raudsik, sünd. 13.06.1840 (v. k.) Juntsil. Kõik aeg Kõpus elanud. Elab Puna kõrtsis.
51. Jüri Sõitam, sünd. 2.06.1844 Supseral. Kõik aeg Kõpus elanud. 17 aastat juba kellalööja olnud. Elab pastoraadi lähedal Kõpus.
52. Johan Roosi, sünd. 1868 Heimtalis. Suure-Kõpus juba 31 aastat. Endine Supsi ja praegu Suure-Kõpu 6-klassilise algkooli õpetaja.
53. Tiina Rüütel, 72. a. vana (1926), sünd. Uue-Karistes. Tuli Kõppu 9-aastasena, kui isa Tõrva talu ostis. Elab Kõpu kirikumõisa lähedal.
54. Jaak Laane, sünd. 10.05.1885 (u. k.) Holstres. 1902 tuli Kõppu. 1904-1907 oli ära Kõpust. Praegu Taki algkooli õpetaja.
55. Johan Ekbaum, sünd. 6.04.1873 (v. k.) Täkul. Kõik aeg Kõpus elanud. Peremees.
56. Jüri Kuuskler, sünd. 20.03.1849 Meksil, Kärksi külas. 27-aastasena tuli Kõppu. Elab Vanaveski talu maa pääl, Solul.
57. Hendrik Meet, sünd. 1867 Vanaveskil. Peremees. Tema isa tuli Abjast Lopalt ja ostis Solo.
58. Mihkel Raudsik, sünd. 1848 Kiipsul. Kõik aeg olnud Kõpus, 5 aastat oli soldatis.
59. Tõnis Olev, sünd. 1862 Vastemõisa vallas Aavikul. 29 aastat juba Kõpus elanud. Rentnik Aratsi veskil.
60. Jüri Martinson, 80. a. vana (1926), sünd. Murdus ja kõik aeg Kõpus elanud. Praegu Osju talu lähedal koopaelanik, ta on omale mäe küljesse koopa ehitanud, kus elab suvel ja talvel.
61. Tõnis Kuusik, sünd. 13.01.1872 (v. k.) Aratsil. Peremees. Kõik aeg Kõpus elanud.
62. Liisu Männasson, sünd. 1845 Annil ja kõik aeg Kõpus elanud. Elab Aratsi veski rentniku juures.
63. Johan Juhkam, sünd. 24.01.1848 (v. k.) Margusel. Vanaperemees. Vüülmölder juba 30 aastat olnud ja on veel praegugi (Kõpus). Vallaametnik ka olnud.
64. Ann Noodapera, sünd. 1845 Vardjas. Kõik aeg Kõpus elanud.
65. Eeva Valtin, sünd 1845 Mulgi talus Suure-Kõpus, sulase lapsena. Läks 1-aastasena Metskülla, 13-aastasena tuli tagasi Tõrvale ja oli 20-aastane, kui Tõrva perenaiseks sai. Vanaperenaine praegu.
66. Jaan Juust, sünd. 19.08.1844 Abjas Vända talus. Tuli Kõppu 1.05.1865. a. Peremees Kangelaskil või Kaniskal.
67. Jaan Riisenberg, sünd. 29.11.1848 Kaniskal, 18-aastasena tuli Selgele ja kõik aeg siin olnud. Vanaperemees Selgel.
Mari Riisenberg, Jaani naine, 71. a. vana, Kõpust.
68. Willem Ekbaum, 26.02.1865 (v. k.) Napsil. Kõik aeg Kõpus elanud. Peremees.
69. Tõnis Kask, sünd. 16.01.1848 (v. k.) Viiral, on juba neljas põlv siin peremees.
70. Jüri Org, sünd. jaanuaris 1865 Pärnal, Aliste külas. Tuli Kullile 58 aastat tagasi, isa ostis siis Kulli. Peremees.
71. Peet Aaman, sünd. 1.01.1865 (v. k.) Allikul, Suure-Kõpus. 23 aastat oli Peterburis, tuli tagasi 1918. a., enne oli kõik aeg Kõpus. Elab Kõpu vallamaja juures.
72. Tõnis Tamman, sünd. 11.01.1852 (v. k.) Pärnal Aliste külas. Poisikesena läks Songale. Vanaperemees.
73. Johan Roosenberg, sünd. 1880. Elab alaliselt Täkul.
74. Alide Tamman, sünd Sari, 12.09.1900 Vana-Kariste Kõrbeoja külas. 10-aastasena tuli Kõppu. 1 aasta juba Songa perenaine.
75. Liisu Ardel, sünd. mais 1841 Aliste külas Pärnal. Elab sellesama talu maa pääl praegu.
76. Jüri Tamman, sünd. 1.08.1876 (v. k.) Songal Aliste külas. Peremees.
77. Jaan Teder, sünd 1874 Kõpus. Kuusemetsa peremees.
78. Ann Roosenberg, sünd. Sander, 1846. a. Kuusekääral Vastemõisa vallas. 20-aastasena läks Padrikule ja 1 aasta järele tuli säält Venesaunale Aliste külla. Vanaperenaine Venesaunal.
79. Jüri Roosenberg, sünd. 1872 Venesaunal. Kõik aeg siin elanud. Mölder.
80. Jüri Nurk, sünd. 1853 Pärnal Aliste külas. Kõik aeg Kõpus elanud, oli liikuv tööline. Oovile tuli 1914. a. Auru talu saunast. Praegu Oovil rentnik.
81. Tiit Sander, sünd. 1884 Nurga talus. Peremees.
82. Ann Sander, sünd. Varblane, Palitsel Metskülas, 73. a. vana. 23-aastasena tuli Nurgale. Vanaperenaine.
83. Jaan Tomson, sünd. 1863. a. Väike-Kõpus Matsimal, säält tuli Mardule 18 aastat tagasi.
84. Ann Riisenberg, sünd. Pärnits 1870. a. sügisel Kupitsel. Kevadel tuli Väimele. Perenaine.
Tõnis Riisenberg, Anne mees, sünd. 1860 Juntsil. Tuli Väimele 1874, hiljem abiellus Annega. Peremees.
85. Ants Martinson, 74. a. vana. Sünd. ja elu aeg Musta Tõramaal elanud.
86. Eeva Roosenberg, sünd. Roosenberg, 25.07.1844 (u. k.) Tuhkjal. Eluaeg Tuhkjal elanud.
87. Andres Saal, pärit Pärnumaalt. Praegune Päri valla sekretär, selles ametis juba aastast 1921. Endised sekretärid on surnud.
88. Siegfried Joseph von Kruedener, sünd. 14.11.1865 (v. k.). Endine Puiatu mõisa omanik.
EKLA, f 199, m 16, 338/49 < Kõpu khk. – Ants Vihman (1926)