Ajalooline traditsioon: Simuna.

Kadunud mõisad

Koilas olnud vanasti Tillika mõis. Vundamendi osad on praegugi alles. Mõis on kaotatud juba väga ammu. Juba jutustaja vanaisa ei ole teda enam näinud. (Villem Tedrekull)
Immukveres olnud vanasti mõis, nende asemel on praegu ainult talud. Miks või millal mõis hävitatud, seda jutustaja ei tea. (Juhannes Krikmann)
Lasinurme külas praeguse Parisvere talu asemel olnud ennemalt Parisvere karjamõis. Millal see hävitatud, seda rahvas ei tea. (Jaan Parm)
Padus oli Lõusa karjamõis, mis maha põles. Maad läksid Moora mõisale. Viilepi käes olev tuba on endise Moora mõisa ase, alt veel kõik keldreid täis. Praeguse Nõu talu kohal olid Lõusa mõisa aidad. Suured pärnad, mis aitade otsas kasvasid, on praegugi veel alles. (Leena Piilefelt)
Padus olnud vanasti nn Tohtrimõis, mille olemasolu jutustaja lapsepõlves isegi vanemad inimesed pole mäletanud. Padu küla põllult aga tuleb välja telliskivitükke ning ühte teedki kutsutakse Tohtriteeks. Ainult Tohtrimõisa aia puud olnud ennemalt alles, külalapsed käinud seal kreeke ja sõstraid söömas. (Ado Senker)
Ao mõis tehti väiksemaks. Algul kavatsetud küll päris ära hävitada, aga et seal 140 aasta eest üks suur kirjanik sündinud on, siis vähendatud ainult. (Jaan Veermann)
Määri Sootagusel oli karjamõis, aga hävitati paarisaja aasta eest ära. Maa jagati talupoegadele välja. Veel hiljuti on seal alles olnud mõisa tiik ja ait (aita tarvitatakse veel praegugi kahe pere aidana). (Toomas Veskilt)
EKLA, f 199, m 60, 49/51 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)