Ajalooline traditsioon: Vaivara.

Asjalised mälestised - Kirikud ja kabelid

Vaivara kirik asund varem mäe kõrval. Praegune kirik asutatud endisse surnuaeda, krahv Sievers ehitand 1775. aastal. (M. Proment)
Tõeliselt Vaivara endise kiriku alusmüür leidub praeguses kirikuaias, mõnikümmend meetrit eemal pastorimajast.
Sirgala-Kõrve metsas praeguse metsavahimaja juures olnud puukirik. Seal leidub ka vana “rootsiaegne” pakkudest lauditud tee, praegu pakud näha veel. (J. Uustalu)
Samokrassis olnud õige vanal ajal kirik, enne rootsiaega, olnud puukirik. Vana rahvas rääkis, et seal ühe kaevu põhjas olevat kirikukell. Kabel või kirik oli kuskil magasiaida ligi. (T. Kasikov)
Mustjõel on kaks kalmu ja vene kabel. Uksel leidub kiri “Sija tšasovnja postrojeno gospodinom Karlom Jurjevitšem v 1795 g.” (F. Feldbach)
Samokrassi külas olnud katolikuusu ajal kabel. (F. Feldbach)
Auveres on vene-kabeli koht jutustaja talu maal suure pihlaka juures. (A. Asmel) “See oli siis, kui Auvere küla veel ei olnud.”
Rootslased käisid Auveres oma kirjadega otsimas kabelikohta, aga keegi ei teadnud neile juhatada. Üks küsis Piirna jõge, seda ka keegi siin ei ole kuulnud. Kabeli ukse ees maas pidid olema veel kabeliriistad. (J. Jääger)
“Varandust peab küll Auvere külas olema seitsmes kohas, eks need ole rootsi kirjades märgitud.” (J. Jääger)
Üks kapten on merehädas maale saand, ehitand tänutäheks Peeterristi kabeli. (Muthmann) Kapten olnud hollandlane, Peeter nimi, siis ristis kabeli Peeterristiks. (T. Kasikov) Kabel ehitatud katkuajal, sellest olnud 700 a. möödas. Meri olnud Võdava künkast saadik, laevakapten sõitnud laevaga Leekuva sooni. (A. Kask) Räägiti, et seal olnud “laiva raakisi” (vrakk) näha. (L. Veski)
Vana kabel on praegu alles veel, hiljem on ehitatud uus kirik (1808. a. paruniproua von Arpshofeni poolt), mis praegu Vaivara abikirikuks. Vanas kabelis peetakse palvetunde. (Muthmann)
Kabeli ümber olnud ka surnuaed, mis nüüd üles küntud. (A. Kask)
EKLA f 200, m 18:1, 9/11 (5) < Vaivara khk. - Rudolf Põldmäe (1931)