Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Jaapani sõda

Jaapani sõtta viidud Küti vallast hobuseid. Jutustaja isal viidud hea täkk ära. Tasu oli ka vähe antud. Mõisnikud lasknud täku ära viia, sest kartnud oma sugutäkkudele konkurentsi. (Jaan Kala)
Isa olnud Jaapani sõjas ja kodus olnud väga vilets järg, sest mõis pole oma sõjas olija töölise perekonda sugugi aidanud. Kui naisel veel väikesed lapsed olnud, kes tööle minekut takistanud, siis pidanud päris nälga kannatama. (Pauline Nurk)
Kehala Väljaotsa külast viidud Jaapani sõtta enamasti tagavaraväelasi. See sõda olnud kõigile vastumeelt. Tagaselja kirutud valitsust, avalikult pole julgetud küll midagi ütelda. (Rudolf Meier)
Jaapani sõja ajal olnud küll kaunis halb järg, peale sõda aga läinud töölise elu palju paremaks (Hans Klammer).
Enne Jaapani sõda olnud kõik asi kole odav. Kohe sõja ajal hakanud aga loomad ja vili kallinema. Saadud ka töölistele paremat palka maksta. Olukord muutunud paremaks. (Jaan Kreek)
EKLA, f 199, m 59, 63/5 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)