Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Teoorjus - voorid

Peterburis käidud viinavooridega. Mindud ikka kahe hobusega. Ühele hobusele pandud hobuste toit, kaerad, heinad ja ka peremehe oma leivakott. Teisel hobusel olnud siis viin. (Toomas Villo)
Peale mõisa vooride olnud ka omad valla voorid ja puuvedu. Mõisa viinavabrikule pidi vedama 4 sülda puid. Peterburi ja Narva pidi 3 voori viina viima. Ühe vooriaeg olnud ikka oma kaks hobust. Vooriga oli aidamees kaasas käinud. Öösel pidanud voori valvama. Vooris käidud ühte ropsu ikka 3 nädalat. Söögiks olnud kaasas kapsaid, liha ja leiba. Raha pole peremeestel sageli kopikatki olnud kaasa võtta. (Jaagup Kask)
Voorid olnud väga rasked kohustused. Kolmeks nädalaks hobustega ja ise viletsa toiduga välja minna. Küllap pidanud reed väga korras olema, et riskeerida nii pikka reisi ette võtta. (Villem Õunapuu)
EKLA, f 199, m 59, 177 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)