Ajalooline traditsioon: Viru-Jaagupi.

Teoorjus - raharendi ja talude ostu aeg

Algul oli mõisnik ise pakkunud Kütis kohti rendile. Nelja päeva koha pealt tahtnud 50 rubla aastas. Ütelnud, et siis kas põlegu mõis, aga talupoegil polevat asjagi minna vaatama või aitama. Inimestel pole siis aga raha olnud ja pole julgenud võtta. Pärast olnud rent poole kallim. Siis pakutud müügile. Kellel 200-300 rubla olnud sisse maksta, saanud koha oma nimele. Kui pole maksta jõutud, siis 15 aasta eest pidanud koha tagasi andma. (Tõnu Uustalu)
Jutustaja koht on 42 tiinune. Algul tehtud muidugi tegu, siis kui valitsus keelanud teotegemise 1868. aasta ümber, mindud raharendile, esimene raharent olnud 168 rubla aastas. Abitegu tehes maksti 100 rubla. Mõne aasta pärast lisatud renti juurde. Üks 40 aastat tagasi. Siis olnud 230 rubla. Viimaks sunnitud ostma. Jutustaja ostnudki koha 31 aastat tagasi. Hind olnud 5500 rubla. Raha saadud kartulist ja otradest, milliseid müüdud mõisa viinavabrikule. Viinavabrikuid olnud palju. Vahe olnud viinavabrikutel ainult 2 versta. Sügisel hakanud vabrikud käima, käinud kuni maikuuni välja. 1200 rubla makstud kohtadest sisse ja muist jäänud krediitkassa võlaks Tallinna 5%. Mõisnik saanud ise nii teha tasa. Eesti valitsuse aeg oli veel võlgu, makstud 4550 marka, maksta olnud 3000 rubla ümber, aga see saadud imelikult valitsuse vahetuse tõttu kümne puuda rukki müügist tasa. (Gustav Vilu)
Jah, esimesed ostmised Jaagupis olnud üks 35 aasta eest. Jutustaja talu on ostetud 20 aastat tagasi. Pidanud ostma, muidu oleks võõrad tulnud ja ära ostnud. (Eduard Mägi)
60 aastat või nii tagasi tulnud rendiaeg, 22 aasta eest ostnud jutustaja koha. Sissemaksu raha olnud 1200, koht maksnud 5300 rubla. Mis jälle Eesti valitsuse aeg kergelt tasa saadud. (Jakob Kala)
1887. a, mil jutustaja kroonust tulnud, ta pole tahtnudki enam abitegu teha ja läinud sellepärast koguni Küti mõisnikuga kohtusse Rakverre. Kohus määranud talu täisrendile ja määranud ka odavama rendi. (Juhan Soone)
Umbes 60 aastat tagasi antud Inju mõisas talud rendile. Nelja päeva koha pealt olnud rent 60 rubla aastas.
Ostu aeg olnud 60 aastat tagasi. Sada rubla maksnud tiin ja mis halvem põld, 90 rubla tiin. (Mari Opu)
Vinni küla talud antud rendile 50-55 aastat tagasi. Olnud 4 päeva koha pealt rent 50 rubla ja abitegu lisaks, mis olnud kaks tiinu rukist lõigata ja kaks tiinu suvivilja, viis heinapäeva ja kümme kartulinoppimise päeva, neli vakamaad sõnnikut vedada ja laotada. Talud ostetud 22 a tagasi. Makstud 4000 rubla. Põllupank andnud võlga. Sissemaks olnud iga 1000 pealt 100 rubla. Raha saadud loomade müügist, kartuli ja vilja müügist. (Eva Mägi)
Pajustis antud kohad rendile 60 a tagasi - abitegu käinud ikka kõrval kuni ostmiseni, 1905. aastani. Kohtade hind olnud 3000-4000. Ostetud põllupanga laenu abil. (Ida Vakker)
EKLA, f 199, m 59, 181/3 < Viru-Jaagupi khk. - Stefanida Kalmet (1932)