Ajalooline traditsioon: Viru-Nigula.

Kirikud - Maarja kiriku varemed

Maarja kirku varemed olla inglismann puruks lasknud, siis ikka kui see sõda olnud, kui inglismann siia tulla tahtnud (Krimmi!). Laeva päält olla veel lastud. (Varemed asuvad Nigula kiriku läheduses.) (Elisabet Leebmann)
Kiriku ligi on Maarja kiriku varemed. Tihti ka kabeliks kutsutud. See olevatki varem kirik olnud - rootsi sõja ajal on puruks lastud - mere poolt. Selle pääle on Nigula praegune kirik asutatud - asutaja (meistri) nimi on Nigula olnud - sellest saanudki kihelkond ja kirik oma nime. (Joosep Liiva)
Maarja kiriku olla rootsisõja ajal hobused sisse pandud - jutustaja ema rääkinud - tema järele teinud seda rootslased. Sama sõja ajal on hävitatud ka nimetatud kirik. (Mari Talu)
(Joonealune märkus: Vaadata Nigula peakiriku all olevaid teateid, eelmisel lk. Kabel on praegu varemeis. Viimaseid on ka säilitamise otstarbel parandatud. Millal see asutati ja hävitati, on segane. Kroonikas on mainitud, et kabel olnud juba varemalt, kui Plettenberg siin lahingu lõi - lahing olnud vaid kabeli läheduses. Teated on selles võrdlemisi segased.)