BERTA - Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas

Jevdokiapäev (evdokiapäev, eudokiapäev) - 1. märts

Õigeusupüha, mis on olnud üsna vähetuntud isegi Setumaal. Usumärter Jevdokia märtrisurma (ajavahemikus u 160.-170) mälestuspäev.

Sagedamini seostatakse seda päeva lindude saabumisega, neile visatakse toitu.

Püha Jevdokia

Püha Jevdokia mälestuspäeva tähistatakse 1. märtsil. See Samaaria naine elas teise sajandi paiku Heliopolises. Imeilus naine rikastus armukeste abil. Ühel päeval kuulis ta naabermajas peatuva munk Germanose jutlust viimsest kohtupäevast ja kutsus ta enda poole sellest lähemalt vestlema. Jutuajamise lõpetuseks palus munk naisel nädal aega üksinduses palvetada, et ta saaks ilmutuse. Naine toimis nõuande järgi ja lasi end Germanosel ristida kohe pärast ilmutuse saamist. Kolmekümneaastasena ehitas ta Baalbecki linna lähedale kloostri ja kulutas kogu oma varanduse heategevuseks. Klooster kujunes väga mõjukaks ja tõmbas ligi tuhandeid inimesi. Pidev edukas kristlusse pööramine ajas Süüria ametnikud vihale ja Jevdokia lasti hukata.

Lisa enda kommentaar tähtpäeva kohta | Loe selle tähtpäeva kommentaare