Placeholder photo

2024. aasta Eesti folkloristika preemia kätteandmine

30. mail kell 16.15 Eesti Kirjandusmuuseumis (Tartu, Vanemuise 42)

Alates 2011. aastast on Akadeemiline Rahvaluule Selts koostöös Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapitaliga andnud välja Eesti folkloristika aastapreemiat. Preemia eesmärk on tõsta esile preemia saamisele eelnenud kolme aasta jooksul silma paistnud folkloristi tegevust. Eelmisel aastal pälvis preemia Tartu Ülikooli folkloristika kaasprofessor Anastasiya Astapova.

Sel aastal esitati preemiale kolm kandidaati: Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadurid Anastasiya Fiadotava ja Taive Särg ning Tartu Ülikooli teadur Pihla Maria Siim. Kõigi kandidaatide viimased kolm aastat on olnud viljakad ja mitmekülgsed.

Anastasiya Fiadotava teadustöö keskmes on huumor ja meedia kaasaegses Ida-Euroopas. Tema viimaste aastate käsitlustes on vaatluse all, kuidas huumor väljendab protesti, vastumeelsust, suurendab ühtekuuluvustunnet ja kuidas kohalike või üleilmsete huumorikonfliktide puhul erinevad Eesti, Poola, Ungari või Valgevene kontekstid. Ta on osalenud ka mitmete kohalike ja rahvusvaheliste konverentside korraldamises.

Pihla Maria Siimu uurimused keskenduvad rände- ja hargmaisuse problemaatikale. Tema viimaste aastate olulisimaks tulemuseks on folkloristlik monograafia Perheen liikkuvat paikat… (2022), milles ta analüüsib endisest Nõukogude Liidust, sealhulgas Eestist, Soome kolinud perekondi, nende kohanemist, suhteid vana ja uue kodumaaga ning kultuurilist kuuluvust. Samuti kaastoimetas ta artiklikogumikku Migration and Families between East and North Europe: Translocal Lifelines (2023), mis käsitleb migratsiooni ja perekonna temaatikat Ida- ja Põhja-Euroopas.

Taive Särg on etnomusikoloog, kes oma teadlasetöös põimib sujuvalt uurimise arhiivitöö ja populariseerimisega. Tema teaduslikud käsitlused keskenduvad rahvamuusikale kõige laiemas tähenduses. Viimastel aastatel on temalt ilmunud näiteks artiklid läänemeresoome loomislaulust ja ühislaulmise institutsionaliseerumisest. Ta on olnud ka mitmete Eesti Rahvaluule Arhiivi kogumisvõistluste eesotsas (nt Muusika minu elus 2022). 

Tänavune preemiasaaja kuulutatakse välja 30. mail kell 16.15 algaval Akadeemilise Rahvaluule Seltsi aastakoosolekul Eesti Kirjandusmuuseumi saalis. Preemia väljakuulutamisele eelneb eelmise aasta laureaadi Anastasiya Astapova ettekanne ning järgneb Anu Korbi koostatud väljaande “Siberi eestlaste rahvapärased ravioskused” esitlus. 

Info:  Katre Kikas katre.kikas@folklore.ee, Mare Kalda mare.kalda@folklore.ee