Jõhvi kirik

Peaingel Miikaelile pühitsetud Jõhvi Mihkli kirik on tõenäoliselt rajatud 14. sajandi keskpaiku vahetult pärast üleminekut Liivi ordu valdusse. Ka kiriku esmamainimine pärineb samast perioodist, aastast 1364, ning on seotud sel aastal toimunud venelaste rüüsteretkega. Mihkli kiriku puhul on tegemist omaaegse tugevaima kaitsekirikuga Virumaal, mis osaliselt veel praegugi on ümbritsetud sügava vallikraaviga. On võimalik, et kirik on ehitatud eestlaste muinaslinnuse kohale.
16. sajandi I veerandil rekonstrueeriti kirik kapitaalselt ning kohandati tulirelvadele.

Liivi sõja algul (1558) sai kirik pika piiramise käigus ning tulekahjus tugevalt kannatada. Tuli on kahjustanud kirikut ka hiljem – Põhjasõja ajal, aastal1703. Oma praeguse kuju omandas kirik suurema remondi käigus aastal 1984.

Jõhvi kirik on suurim ühelööviline kirik Eestis. Tornifassaadile müüritud vapikivi põhjal olid kiriku ehitusisandateks v. Taube suguvõsa liikmed, kellele kuulus kiriku vahetus naabruses asunud Edise vasallilinnus. Linnus ja kirik moodustasid ühtse kaitsekompleksi ja olid tõenäoliselt maa-aluse käiguga ühendatud.

Tagasi pärimusteksti juurde Tagasi üldkaardile

Jõhvi kirik