Aruvälja

Aruvälja küla taga on kaks väikest küngast. Üht nimetatakse Peetri künkaks ja teist Karli künkaks. Sõdurid olid need sinna kaevanud. Neil küngastel olevat tehtud rahu Rootsi ja Vene vahel. Ühe künka otsas oli Vene tsaar Peeter I ja teise otsas Rootsi kuningas Karl XII. Vene tsaar Peeter I tõi kaasa veel vaadi piiritust, kus siis olevat kõik joonud üheskoos, Rootsi ja Vene sõdurid.

RKM II 230, 383 (229)

Ümbernurga rääkimine
Aruväljalt Kulleri August erri ei saand üölda, - rätsep õli, käis külas perest peresse ja mõisades tüöl – aga rääkis ära, nii ümbernurga. Kui küsiti, et “kust sa tuled?” Tuli Erra mõisast, siis üttel: “Tulen säält mõisast, kus saksal pali poigi!” - Vanal Kursselil õld seitse poiga. - Tileega oli vanker, regi - saan. Rääkis pika jutu ilma errita.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Aruvälja