Auvere

Auvere küla kohta on esimesi kirjalike andmeid 1361. aastast. 19. sajandist on teada Auvere talupoegade mitmeid väljaastumisi mõisa teopäevade vastu. Nii toimus 1806. aastal mõnepäevane vastuhakk mõisa teopäevadele. Ka 1858. aastal proovisid talupojad mõisa abiteo normipäevi muuta. Narvast kohale tellitud sõdurite abiga kord taastati ning mässu juhte karistati.
19. sajandi lõpul ostsid kaks talumeest - Jüri Tamm Vaimastverest ja Mihkel Zimmermann Pajusist mõisa ära ning poolitasid selle Vana- ja Uuemõisaks. Hiljem jäi kogu mõis siiski Tammede valdusesse.
II maailmasõja ajal, 1944. aastal, püsis Auvere küla kohal rindetegevus 2. veebruarist kuni 26. juulini. Intensiivsete lahingute tulemusena ei ole sõjaeelsest Auverest säilinud mitte ühtegi ehitist ning tänapäevane Auvere küla on ehitatud sõjaeelse Auvere kohale.

Tagasi pärimusteksti juurde Tagasi üldkaardile

Auvere