Vasknarva

Vasknarva asulat, vene keeles Sõrenets, on esimest korda kirjalikes allikais mainitud 1416. aastal. 19. sajandi lõpul on ehitatud Vasknarva Ilja Prohveti apostlik-õigeusu kirik. Algne kirik oli mõnevõrra keerukama ehitusega, tellisdekooriga aknaraamistuste ja karniisidega. II maailmasõjas sai kirik tugevasti kannatada ning 1976. aasta taastamistöödel lihtsustati kiriku väljanägemist. Vasknarva linnus rajati ordumeister G. v. Herike poolt 1349. aastal Narva jõe äärde veeteid kontrollivale olulisele kohale. Linnus koosneb kahest ehitusjärgust: ühetiivalisest majalinnusest ning tulirelvadele kohandatud kastellist. Linnuse varasem osa purustati venelaste poolt vahetult pärast selle ehitamist ning taastamist alustati alles 1427. aastal. Linnus oli küll väike kuid tugevate kindlustustega. Peakorruse suured aknad eeldasid veel täiendavat kivist ringmüüri. Linnus kannatas tugevasti Liivi sõjas, korrastati 17. sajandi algul ning hävis lõplikult ilmselt 17. - 18. sajandi vahetusel.

Tagasi pärimusteksti juurde Tagasi üldkaardile

Vasknarva