Kalevipoja põrguskäik

Teine jutt teatab, et Vanapagan Vaivara mäel leent keetnud. Kalevipoeg tulnud vist Soomest, kõht olnud tühi. Ta tahtnud süüa, aga Vanapagan pole annud. Mis muud kui mehed ramu katsuma. Võideldud kolm päeva ja kolm ööd, et higi jooksnud. Viimaks saanud Kalevipoja hing täis. Ta virutanud Vanapagana nii vasta maad, et see sealt põrgusse vajunud. Kalevipoeg järele. Põrgus võideldud veelgi, kus Kalevipoeg Vanapagana täieste võitnud. Põrgust tagasitulemise tee teinud aga põrgukutsikad vaheajal kinni. Kalevipoeg teinud aga ise omale väljakäigu. Läinud aga niipalju viltu, et mäe alt välja tulnud. Seal on tänapäevani mudalomp. Põrgust toonud Kalevipoeg kaasa kolm neidu ja palju kulda.

Mis veel Kalevipoja põrgusolemisest räägitakse, läheb Kreutzwaldi Kalevipojaga ühte. Kuid seitset põrgut usub rahvas niisama kui seitset taevastki. Põrgute kohta käi­vad minu teada järgmised rahva ütelused:

Eespõrgu — hea põrgu, tagapõrgu — tapapõrgu; eespõrgu — hea põrgu, viimne põrgu — vilets põrgu, ehk: seitsmes põrgu — sitapõrgu. Viimist kutsutakse ka kitsepõrguks.

Vaivara mäe augud on vist vanad kraaterid.

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile