Koha kultuuriline maine ja mentaalne kaart
Rahvusvaheline konverents


19.-21. oktoober 2023

Päis













Esileht

Konverents
"Postimperiaalne lõhe"


Konverents
"Narva"


Teated

Konverentsi kava

Konverentsi teesid

Fotod

In English

По-русски

CfP: Erinumber Mäetagused


Konverentsi käigus on kavas uurida tähelepanelikult Narva kultuuri- ja mentaalkaarte nii klassikaliste teoreetiliste ettekannete kui ka praktiliste uurimise kaudu (üritusel osalejate abil). Konverents jätkab teadusürituste sarja, mille eesmärk on uurida Eesti konkreetseid kohti, kohalikku identifitseerimist, nähtavaid ja nähtamatuid piire, piirkonna elanike topograafilisi hierarhiaid (topograafilisi eelistusi).

Uurime ruumi nagu seda näeb inimene-subjekt: tema soovide, püüdluste ja eelistuste, st individuaalsete näitajate ühendamisel saadakse üldistatud pilt kultuurilisest ja füüsilisest ruumist, milles inimesed elavad, teavet missugune on Narva kui ruumi konstruktsioon, mis on olulised ruumipunktid. Ruumi tõlgendamisel tuleb esile fenomenoloogiline mõõde, mis osutab hoiakutele ja on ühtlasi edasiste uuringute allikas ruumi vaatlemisel. Koha idee võimaldab töötada vaimsete kaartidega, mis ei kajasta kõiki toposeid, kuid fikseerivad subjekti jaoks olulised ruumi ja koha punktid. Need moodustuvad kultuurilise maine mõjul n-ö koha üldistatud tõlgenduste kompleksi, mida saab teadusliku analüüsiga jaotada kohale omistatud väärtusteks, nende tekkes on seos kohaga seotud ka sündmuste folkloorsel mõistmisel. Mõnikord määratletakse koha kultuurilist mainet suulise ajaloo kompleksina. Subjekt aktsepteerib kultuurilist mainet tingimusteta. Selline vernakulaarse hoiak ei allu peegeldusele, kuid millel on suur tähtsus igapäevaste ideede ja tavade mõjutajana, see on osa tema ruuminägemusest ja moodustab individuaalse mentaalse kaardi. Ajaloolised sündmused ja riigipiiride muutused määravad samuti kultuurilise maine ja jätavad mentaalsele kaardile sügava jälje nähtamatute piiridena.

Aruanded Narva Vaimse kaardistamise ja kultuurilise maine kohta on kavas avaldada kogumikuna koos kollektiivse uuringuga, mis võimaldab kokku panna elanike vaimsed topograafilised ettekujutused Eesti paikadest. Konverentsile kutsutakse esinema teadlasi erinevatest humanitaarteaduste valdkondadest.

Konverentsil osalemiseks on vaja eelregistreeruda aadressil
Koha kultuuriline maine ja mentaalne kaart: Narva (Google Forms)

Töökeeled on eesti, inglise ja vene keel

Kontaktid:
Eesti Kirjandusmuuseum
Sergey Troitskiy - sergei.troitskii[at]folklore.ee
Mare Kõiva - mare[at]folklore.ee

© Estonian Literary Museum, 2023