88. Söepõletaja põgenemine metsast

Minu emaisa Mart Allikas põletas omas noores eas - ta old väga julge noormees - suures metsas augu sees süsa. Kord oma töö juures eitnud magama, ja unes üks ääl ajand teda üles, et "mine siit ära, ära maga siin!" Tema ärgand küll üles, aga jäänd uuest magama. Jällegi seesama vaim, või mis ta oli, ajand teda ägedalt üles ja käst ära minna. Veel seekord jäänd ta paigale ja pole lahkund. Kui ääl kolmat korda teda manitsend ära minna, siis

pole ta enam rahu saand, istund obuse selga ja südaöösel tuld metsast koju. Tema ei teadnud, mis seal juhtund. Mulle rääkis seda lugu minu ema. Sellest on umbes 100 aastat tagasi.

ERA II 183, 297 (67) < Vaivara khk., Vaivara v., Kannuka k. - J. A. Reepärg < Maria Sebar, 50 a. (1938).