Kuremäe

Kuremäe asub ümbruskonna silmapaistval kõrgendikul, mis tõuseb ümbritsevatelt tasandikelt 40 meetri kõrgusele. Vanimateks säilinud mälestisteks Kuremäel on 12 - 13. sajandi kääpad, mida uuriti 1892. aastal.
Esimesteks vene õigeusu sakraalseteks ehitisteks oli Kuremäe jalamil asunud puust kabel, mis 1876. aastal asendati uuega. Selle kõrvale ehitati 1881. aastal väike puust kirik, millest 1885. aastal sai kihelkonnakirik. 1891. aastal asutati õigeusu ja heategevuse keskusena Pühtitsa kogukond, mis järgmisel aastal muudeti nunnakloostriks. Samal aastal valmisid kloostrikompleksi esimesed ehitised. Kloostri peakirikuks, Jumalaema Uinumise kirikuks rekonstrueeriti 1884. aastal alustatud kuid lõpetamata jäänud luterlik kirik. Kloostri territoorium piirati müüriga, mille nurkades on kaks torni ning peasissepääsu moodustab torniga Pühad Väravad.
Klooster tegutses ka nõukogude perioodil, kuigi seda ähvardati sulgeda. Kloostri päästmisel oli oluline osa praegusel Moskva ja kogu Venemaa patriarhil Aleksius II-l, kes on pärit Eestist.

Tagasi pärimusteksti juurde Tagasi üldkaardile

Kuremäe