Ida-Virumaa kultuurilooline kaart

Nende kahe orgude vahel, mere poolt metsaga, pargipuudega varjatult, on kuulus rahamees Elisejev pääratuma suure lossi ehitanud, mis otsata tore välja paistab. Rahal on võimu ka kõige pimedamasse metsikumasse nurka ikkagi ennem kultuurad tuua, kui seda aeg suudaks teha, ja seal niisuguses maakohas paistab see kõige rohkem, kõige teravamalt silma. Lossi toredust tema uhke ehituste ja kõigiga kirjeldada oleks asjata, tähendan ainult, et postkaartisid sellest olemas on. Parkmets on pargiks tehtud: ilupuud, põesad, teed, lilled – kõik võimu käel sinna lopsakalt kasvama pandud. Voka mõisa poolt mere kaldaäärt mööda minna on org, mis mereni läheb, siis tuleb kõrge mäeselg, mis mitte nii järsu kaldaga meres ei lõpe, selle peal on loss ja vastu merd park ja siis teinepool Toila küla pool ääres sügavas orus kuulus Pühajõgi.

Lossi poolt, kõrge poollibas kallas pargi alla võetult on jällegi kõigiga ilustatult ära täidetud, aga teinepool kallas, kitsas madalik heinamaa. Siis aga jällegi tõuseb kõrge kallas, mis Linnamäeks nimetatakse sellest, et see naisterahvas, kes lossi juba ehitas, sinna linna on tahtnud hakata ehitama. Veidi edasi mere poole on nn Keldrimägi. Seal tõendavad ja ka veel hra Siimon, Männi mõisa peremees, kus meie ööd olime, jutustas, et veel mõned aastad tagasi temagi seal keldrites, mis kalda sisse suurelt olla võlvitud, kartulid olla pidanud, mis õige hea külma eest kaitsemiseks olnud. Nüüd aga olema need keldrid eest maha langeva kalda läbi kinni kaetud ja nii ei saanud meie neid näha. Ka need keldrid olla see naisterahvas juba ehitada lasknud. Vana jutt, aga nagu paljud tedsivad tõendada, et temal raha otsa lõppenud ja seda uueste tooma (Inglismaalt) minnes pole enam tagasi tulnud, ja nii jäenud ainult keldrid ja nimi Linnamägi sellest järele. [---]

18/VI Hommikul. Pean siin veikese märkuse Toila kohta tegema – nimelt mina kirjutasin kõik selle loo ja nimetasin Nõiamägi, oli aga Linnamägi, Keldrimägi ja Nõiamets, aga mitte mägi, nagu kogemata kirjutasin. [---]

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile
Tagasi üldkaardile