Ajalooline traditsioon: Simuna.

Arheoloogilisi leide

Suure-Tammiku külas õunapuu juurest on välja tulnud 10-15 Rootsi-aegset raha. Neid on leitud üsna tihedalt. Tammiku mäest tulnud välja 1600. aastal löödud Rootsi raha. Kõik need rahad on läinud hiljem kaduma. (Rudolf Spiegel)
All kõrves, Kärust kolm versta, leidnud jutustaja kapsamaa kündmisel kirve, mis olnud poolteist jalga pikk. Ühel pool küljes olnud poosvakk, teisel pool lai vene kirve taoline tera. Putkeks olnud puutükk, kahe neediga kinni, labas kaks-kolm auku. Näinud sõjariista sarnane. Vanasti olnud sealt kõrvest sõjavägi läbi läinud.
Sallas kartulivõtmise ajal tulnud välja terve hulk hallitanud hõbeehteid. Neid olnud nii palju, et igaüks saanud, müüdud juudile ära. Hiljem poisikesed käinud küla taga olevast mäest kaevamas ja saanud ka veel. (Hindrek Prääma)
Käru külast Risti talu põllult leidnud jutustaja kivist naisekuju, lapsega süles. Kujul olnud auk põhjas. Jutustaja saatnud kuju Tartusse. Holtsmann Käru külast leidnud ka omalt põllult mitmesuguseid kivist kujusid. Vanarahvas kõnelnud, et seal olnud muistne ohverdamise paik. (Juhannes Krikmann)
Suure-Rakke külas Pääro talu keldri kaevamisel on välja tulnud ehteasju. Olnud kanamuna suurused, seest õõnsad hõbedast munad. Otsades olnud nagu pärlitel augud. Kuhu need hõbemunad jäänud on, jutustaja ei teadnud. (Hugo Kool)
6-7 aasta eest hakatud Rohu Pähklamäest kruusa vedama, siis on sel puhul esimesel aastal välja tulnud mõni 20 pealuud. Leitud veel nuge ja lusikaid ja muid asju, need asjad on kõik kaduma läinud. Ainult jutustajal on alal hoidunud 7 pärlit, neist 2 musta ümmargused, üks pikergune valge, üks kandilisest klaasist pärl, üks sinisest kivist, üks valgest opaasist ja üks pruun. (Arnold Grauberg)
Suure-Tammiku mägedes olnud lahingud vanasti. Mõned kõnelevad, et ka matusepaik. Mäerinnaku alt olevat moonameeste kündes välja tulnud luid, mõõga pidemeid, pronksist kette ja käevõrusid. Asjad olevat kõik kadunud. (Rudolf Spiegel)
EKLA, f 199, m 60, 63/5 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)