Ajalooline traditsioon: Tarvastu lõunaosa.

Suusõnaline traditsioon - Sõjad vanematest aegadest pääle

Vanadest sõdadest on jutustajaid vähe ning needki, kes midagi on kuulnud omi esiisadelt sõdadest, teavad rääkida enamasti ainult Rootsi sõjast. Teateid, mis olen omandanud vanematest sõdadest, on mõned kaunistatud mitmesuguste muinasjutuliste vahejuhtumistega ning nii omavad mõned jutustused päris muinasjutulise iseloomu. Kirjeldan ka sarnased jutustused. Kuigi võib-olla ei vasta just sarnased jutud omi nõuetele, on neil minu arvates siiski oma ajalooline väärtus. Kui nad muud ei näita, siis vähemalt peegeldub nendest haridusline ehk n[ii]ü[telda] rahva vaimline tasapind.
EKLA, f 199, m 21, 61 (III-1) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)