Ajalooline traditsioon: Tarvastu lõunaosa.

Suusõnaline traditsioon - Sõjad vanematest aegadest pääle - Prantsuse sõda

Prantsuse sõjast tuleb ainult paar jutustust ette, mis on aga väga moonutatud. Kuid toon ka need siia.
Prantsuse sõja aegu panti lapsed persetpidi aiateibasse, kuni Parklai [Barclay de Tolly] tuli ja välja aitas. Tüdrukud taheti kõiki Prantsusemaale viia, aga vene poträtsik [podrätsik] andis kaikaga.
Kärstna kindral vist Prantsuse sõja aegu näinud põlises metsas, et lõvi ja suur madu teineteist püüdnud surmata. Madu olnud mitu keeru ennast lõvi ümber mässinud. Kärstna kindral näinud ja mõtelnud, kumbale nüüd appi minna. Viimaks võtnud ta oma mõõga ja raiunud mao lõvi ümbert katki. Lõvi alganud sellest ajast kindrali järel jooksma justkui tallekene ning pärast kindrali surma on hauale selle mälestuseks see lõvi valatud.
EKLA, f 199, m 21, 63/4 (III-1) < Tarvastu khk., Uue-Suislepi v., (Järv[e]küla) Siidre t. – Elmar Anton < Moorits Liimeon, 90 a. (1926) Sisestas Agne Alekõrs 2007