Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Asjalised mälestused - Kirikud

Jõgeva talu põllul on vanad kivivared. Traditsioon räägib, et seal kohal olnd vana katoliku kirik – Annelombi kirik. Neid varesid olla lõhutud mitmeid juba varemalt ära, aga leitud pole neist midagi pääle telliskive tükke ja kivisüse.
EKLA, f 200, m 5:6, 8 (I-5) < Tarvastu khk., Mõnnaste k., Jõgeva t. - Linda Uudeküll < Mari Palkai, 62 a. (1926)

Tarvastu vana kirik ehitet umbes 1200. ja 1300. a. vahel, umbes ühel ajal Tarvastu lossiga. Kirik on pühendatud Püha Peetrusele. Pastoraat asutet 1625. a. Pontus Magnus de la Gardie poolt.
Praegune õpetajamaja ehitet 1822. a. 1771. a. ehitet vana kirikule uus torn juure. 1892. a. põles kirik välgu läbi maha. 1893. a. uuesti üles ehitet. Kes kirikul kõrge esimene õpetaja olnd, ei ole teada. Vana talupoege mälestusest – olnd 1650. a. õpetajaks üks Eriku-nimeline mees, pärit Soomest. Rahvasuus nimetati Eriku-papiks.
Selle järele olnd Stephanus Callerius jällegi Soomest, siis sakslane Feucher 1708. a. jne.
EKLA, f 200, m 5:6, 8 (I-5) < Tarvastu khk. - Linda Uudeküll (1926)