Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Asustamisküsimus, sisse- ja väljarändamine

Rahval mälestused asustamisküsimuste kohta puuduvad täiesti. Kui vaid niipalju, et peale Põhjasõda ja suurt katku on rännanud inimesi teistesse maakondadesse, kus katk maa koguni tühjaks ja inimesist lagedaks laastand. Viljandimaa vist siis ei saand nii palju kannatada sõdade ja katkuajal kui mõned teised maakonnad.
Samuti ei teata õieti midagi lähemat kõnelda sisse- ja väljarändamise kohta. Umbes 30–40 a. tagasi läind mõned perekonnad Venemaale Siberisse. Tartumaalt on läind palju peremehi perekondadega Venemaale, eriti Samarasse. Nende tühjadesse taludesse läksid siis Tarvastust üle Virtsjärve talupoisid ja asusid sinna elama.
EKLA, f 200, m 5:6, 24 (III-1) < Tarvastu khk., Väluste k., Tõrnurme t. - Linda Uudeküll < Andres Mikk, 84 a. (1926)