Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Praost Carlblom

Praost Carlblom on olnud Tarvastu kiriku õpetajaks aastatel 1842–1872. Eriti mainimisväärt on tema teenused olnud nälja- ja ikaldusaastail, mil ta rahvale abiks oli. Nii kõneldakse, et nälja ajal andis praoskihärra Carlblom rahvale tööd – meestele kiviteed teha ja naistele linu sugeda, selle eest said mõne kopiku raha leiva ostmiseks.
EKLA, f 200, m 5:6, 31 (III-4) < Tarvastu khk., Tarvastu m. - Linda Uudeküll < Reet Pihlap 71 a. (1926)

Praost Carlblom oli väga hää mees, kuid rahvaga läbikäimine oli raskendatud väga palju, sest et ta halvasti kõneles eesti keelt. Rahvas jäi tema ajal väga tuimaks ja hooletuks, jutluse ajal tukkus ja ajas juttu.
EKLA, f 200, m 5:6, 31 (III-4) < Tarvastu khk., Riuma k., Kiisa t. - Linda Uudeküll < Mats Rosson, 78 a. (1926)