Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Mensenkampfid

Viimased Tarvastu mõisa omanikud olid Mensenkampfid – kolm põlve. Esimene neist – Landrath Karl von Mensenkampf[f] olnud neist kõige parem. Üldse Mensenkampfid pole väga halvad olnud rahva vastu – vana Landrath tahtnud alati, et tal kätt suudeldaks, kui mõne talupojaga rääkind, siis käsi seist ikka ees, et see ühtelugu suud annaks, samuti pidand tihti jalgugi suudlema.
EKLA, f 200, m 5:6, 32 (III-4) < Tarvastu khk., Väluste k., Tõrnurme t. - Linda Uudeküll < Andres Mikk, 84 a. (1926)

Vana Landrath Mensenkampf[f] ei olnud kuri – ainult alamad olid. Härra ei lubanud ilmaski kubjast talumeeste hobuseid väsitada, käskind ikka kraaviäärele sööma panna.
EKLA, f 200, m 5:6, 33 (III-4) < Tarvastu khk., Soone vstm. - Linda Uudeküll < Jaan Perlus, 71 a. (1926)

Landrath oli hää mees. Aitas väga oma rahvast. Talude ostmisega ka ei kiusand inimesi.
70 a. sünnipäeval austati teda oma valla rahva poolt. Kõik kogusid mõisa õue õnne soovima, saand palju kingitusi jne. Peale selle suri kohe varsti ära. Poeg ka hää rahva vastu. Elas 75 a. vanaks.
EKLA, f 200, m 5:6, 33 (III-4) < Tarvastu khk., Riuma k., Kiisa t. - Linda Uudeküll < Mats Rosson, 78 a. (1926)