Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Teoorjus - Maksud

2-päevasel talul maksta aastas 1 lammas, 2 kotti, 27 muna, 2 lehmalõõga. Ükski muna ei jäend tagasi. Siis veel õige peenikest linast lõnga. Kohe sai 25 hoopi, kui ära ei maksnud.
EKLA, f 200, m 5:6, 42 (III-5b-2) < Tarvastu khk., Soone vstm. - Linda Uudeküll < Tõnis Sakkeus, 100 a. (1926)

3 päeva talul maksta aastas mõisa: 3 kotti, 3 lehmalõõga, 3 [naela] lõngu, 1 lammas.
Kirikuõpetajale viidi iga aasta 2 kana ja 10 muna, koorem heinu ja ½ sülda puid.
EKLA, f 200, m 5:6, 42 (III-5b-2) < Tarvastu khk., Väluste k. - Linda Uudeküll < Ell Kõuts, 83 a. (1926)

Humalad kasvatati talus mõisa viimiseks.
EKLA, f 200, m 5:6, 42 (III-5b-2) < Tarvastu khk., Mõnnaste k., Kaldrema t. - Linda Uudeküll < Hans Jürgens, 77 a. (1926)

Teoorjuse ajal maksis 3 päeva talu mõisa iga aasta 2 lehmalõõga, 3 kotti, 2 kana, ja 24 muna. Mõisa linu anti 20 [naela] kedrata.
Mõisa kümnisemaksu oli maksta: 2 vakka rukk[e]id, 2 vakka kesva. Peale selle olid veel päevad teha. Kirikuõpetajale viidi 1 kana ja 24 muna. Peale selle vilja. Üle aasta oli kirikumõisas ¼ vakamaad rukist lõigata.
EKLA, f 200, m 5:6, 42 (III-5b-2) < Tarvastu khk., Väluste k. - Linda Uudeküll < Hans Parts, 84 a. (1926)