Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Raharendi ja talude ostu aeg

Umbes 10 a. enne talude ostu, a. 1855 ümber algas rendiaeg. Saba talu sai kõige ennem raharendi pääle – vist 3 rubla vakamaa. Üks aeg oli segarent – muist makseti rahaga ja muist tasuti tööga tükkide kaupa, näiteks tõuvilja korjamine, heinaniit, rukkilõikus jne.
EKLA, f 200, m 5:6, 52 (III-5c) < Tarvastu khk., Riuma k., Kiisa t. - Linda Uudeküll < Mats Rosson, 78 a. (1926)

Esialgu oli rendimaks 3 päeva koha eest 84 rubla aastas. Pääle selle veel teha mõisatükid – ¾ vakamaad rukk[e]id lõigata ¾ v[akamaad] tõuvilja ja 6 v[akamaad] heinamaad. 1 päev 2 hobuse ja mehega pidi vedama veel ristikuid mõisa põllult.
EKLA, f 200, m 5:6, 52 (III-5c) < Tarvastu khk., Mõnnaste k., Partsi t. - Linda Uudeküll < Hans Parts, 84 a. (1926)

Rendi aeg, ikka veel raske aeg. Rent suur ei jõutud maksta. Maa kole vilets, loomi vähe, ei jõutud rammutada, hobused lahjad ja viletsad. Töö jaend alati kole hiljaks. Kus rent tasumatta jäi, aeti talust välja.
EKLA, f 200, m 5:6, 52 (III-5c) < Tarvastu khk., Riuma k., Ulbi t. - Linda Uudeküll < Ado Rosson, 83 a. (1926)

Kõigepäält oli orjus, siis tuli segarent, raharent ja lõpuks ostuaeg. Ostu sissemaks oli 100 rubla. Aasta-aastalt pidi vaatama, et võlga vähemaks saaks. Protsendid pidi ära maksma, kui ei maksnud, võeti talu ära ja anti teisele – ja 100 rublast jäi ka ilma. See oli ostuaja algus. Esimene ostetud talu – Ärma talu 1849. a. Ümber mõisa talusid ei müüdud nii ruttu, alles hiljem – neid lasti veel orjata ja renti maksta.
EKLA, f 200, m 5:6, 53 (III-5c) < Tarvastu khk., Väluste k. - Linda Uudeküll < Ell Kõuts, 83 a. (1926)

Esimene ostetud talu Tarvastus – Ärma talu – maksis 2700 rubla. Holstre peremehelt sai Ärma Tõnis raha laenuks. Järgmine talu osteti Pikru külas – Ojametsa; mehel oli ainult 25 rubla endal, siis viis naise kördi (kuue) ka mõisa.
EKLA, f 200, m 5:6, 53 (III-5c) < Tarvastu khk., Soone vstm. - Linda Uudeküll < Tõnis Sakkeus, 100 a. (1926)

1870 a. tõsteti juba talude osturaha palju kõrgemaks. Alguses oli 160–180 rubla taalri eest ja hiljem juba peale 200 rubla.
EKLA, f 200, m 5:6, 53/4 (III-5c) < Tarvastu khk., Riuma k., Kiisa t. - Linda Uudeküll < Mats Rosson, 78 a. (1926)

1864. a. osteti juba Ojametsa talu ja 1865. a. algas suur ostmine. Tarvastu härra pakkus müümist. Lasi väikse maksuga talu kinni panna ja siis hiljem võidi tasuda võlg ja [protsent].
EKLA, f 200, m 5:6, 54 (III-5c) < Tarvastu khk., Mõnnaste k. - Linda Uudeküll < Ado Kadaja, 73 a. (1926)

Kuresaare on endine kroonu vald. Valla rent läks Viljandis ühe Stifti ülalpidamiseks. 70 a. eest tahtnud mõisnikud võtta Kures[s]aare kroonumõisat rüütelkonna mõisaks. Kavatsesid siis talusid kõrge hinna eest ära müüa. Kuid see kord ei läind. Alles pääle 1905. a. said peremehed talud ära osta. Tasuda võisid 49 a. jooksul, kuid hiljem kujunesid asjaolud nii, et talud jäid peaaegu tasuta kätte.
EKLA, f 200, m 5:6, 54 (III-5c) < Tarvastu khk., Kures[s]aare, Endriku t. - Linda Uudeküll < Epp Pausk, 80 a. (1926)