Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Rahvarahutused päris- ja teoorjuse ajal

Kohapeal Tarvastus päris- ja teoorjuse ajal mingisugusi rahutusi ei mäletata. Kõneldakse ainult Pühajärve sõjast. Sinna on saadetud peremehi nuhtlust pealt vaatama, et selle tõttu rahvast ära hoida igasugusistt vastuhakkamisest.
EKLA, f 200, m 5:6, 55 (III-5d) < Tarvastu khk. - Linda Uudeküll (1926)

Mõisast aetud talumehi Pühajärve sõda vaatama. Vastuhakkajaid aetud seal läbi lipu ja pekstud poolsurnuks.
EKLA, f 200, m 5:6, 55 (III-5d) < Tarvastu khk., Väluste k. - Linda Uudeküll < Ell Kõuts, 83 a. (1926)

Tarvastu rahvast aeti vaatama Pühajärve juure seda hirmsat nuhtlust, mis seal peeti, et siis kardaksid ja ei hakkaks ka mõisale vastu.
EKLA, f 200, m 5:6, 55 (III-5d) < Tarvastu khk., Mõnnaste k. - Linda Uudeküll < Ado Kadaja, 73 a. (1926)

Jutustaja vanavanaisa on saanud hirmsal kombel Pühajärve sõjas peksta
EKLA, f 200, m 5:6, 55 (III-5d) < Tarvastu khk., Kures[s]aare, Kitsi t. - Linda Uudeküll < Ann Koff, 57 a. (1926)