Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - 1905. aasta

Üldiselt on 1905. a. Tarvastus möödund võrdlemisi rahulikumalt kui mõnes teises kihelkonnas.
EKLA, f 200, m 5:6, 87 (III-10) < Tarvastu khk. - Linda Uudeküll (1926)

See oli 1905. a. sügisel, kui mässulised võtsid vallamaja oma alla. Mässuliste juhteks 2 meest, Kirp ja Kask, keda hiljem vangistati.
Kohtukapid seoti kinni ja anti käsk, et rahvas vallamaja juure kokku tuleks, siis hakati kõnesid pidama. Peaasi – ametnikud maha, vallavanem kotti. Jutustaja oli tol ajal vallakohtu presidendiks, pidas rahva vaigistuseks kõne. Hiljem kõne pärast uurimise all. Süüdistati kihutuskõne pidamises, kuid asi lõppes hästi, päälekäijad [kaebajad] võtsid sõnad tagasi.
Kohtutegevus ja valla asjaajamine seisis tervena sel ajal. Siis tuli Sieversi karistussalk. Lasi ühe mehe maha, peale selle said 6–7 inimest peksa, nende seas ka 1 naine. Peksmine sündis Viljandis, kuhu nad vangistatult viidi. Tarvastu vallamajas said ka umbes 8–10 meest peksa. Kui Sieversi salk tuli, kardeti väga, inimesed elasid paos – magasid heinakuhjade all ja küünes. Hirm oli kole suur. Kui Sieversi salk ära läks, oldi väga alandlikud.
Vangi viidi umbes 8–9 meest, keda jälle mõne kuu pärast vabaks lasti.
EKLA, f 200, m 5:6, 87/8 (III-10) < Tarvastu khk., Mustla k. - Linda Uudeküll < Jaak Kägar, 61 a. (1926)

Sieversi karistussalaga poolt, lasti Tarvastu surnuaia juures 7 inimest maha. Neist 7mest polnd ainustki poliitikategelast, kui vaid mõni joodik ja väike varas. Kuid rahva hirmutuseks lasti nad poliitilise süü teo pähe maha.
Juudi talu peremees viidi Tarvastust Rannu kihelkonda ja lasti seal ilma mingi erilise põhjuseta Sieversi salga poolt maha, teda kahtlustati vaid hobusevarguses. Vallamaja sees anti umbes 10 inimesele vitsu. Sieversi viimane lahkumiskõne lõpp oli järgmine: „Kui mõisa herra sõna ja nõu ei kuulama, siis võite jälle vitsad ja mahalastud saada.“
EKLA, f 200, m 5:6, 88/9 (III-10) < Tarvastu khk., Ämmuste k. - Linda Uudeküll < Jaan Laosson, 54 a. (1926)

1905. a. lasti surnuaia juures maha 4 meest ja 1 naine. Peale selle said veel paljud peksta.
EKLA, f 200, m 5:6, 89 (III-10) < Tarvastu khk., Väluste k. - Linda Uudeküll < Hans Parts, 84 a. (1926)

1905. a. lasti Tarvastu surnuaia juures 11 inimest maha, naisi oli ka hulgas. Vallamaja juure kutsuti inimesed kokku – anti neile lehed kätte, pidid sinna kirjutama, kes vallas kahtlased inimesed või kelmid ja vargad on.
EKLA, f 200, m 5:6, 89 (III-10) < Tarvastu khk., Tarvastu m. - Linda Uudeküll < Reet Pihlap, 71 a. (1926)

Kellel 10 häält oli lasti maha, kellel 7, said vitsu. Üldse oli kolm karistusviisi – vangistus, ihuhirm ja mahalaskmine.
EKLA, f 200, m 5:6, 89 (III-10) < Tarvastu khk., Riuma k., Ulbi t. - Linda Uudeküll < Andres Rosson, 65 a. (1926)

1905. a. Kures[s]aare vallas rahulik – valla inimesist ei lastud kedagi maha.
EKLA, f 200, m 5:6, 89 (III-10) < Tarvastu khk., Kures[s]aare, Kitsi t. - Linda Uudeküll < Ann Koff, 57 a. (1926)