Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Suusõnaline traditsioon - Okupatsiooni aeg

Alguses tuli Tarvastu mõisa õige väike salk Saksa sõjaväge – pärast tuli rohkem järele. Sõdurid hobustega mahutati külades taludesse. Vallamaja juure kutsuti rahvas kokku ja öeldi, et rahvas olgu rahulik ja tehku tööd edasi nagu varemalt. Siis aeti inimesed mõisa kokku ja anti ausweisid välja.
Kõige rohkem taheti kanamune, seapekki jms.
EKLA, f 200, m 5:6, 90 (III-11) < Tarvastu khk., Mustla k. - Linda Uudeküll < Jaak Kägar, 61 a. (1926)

Kõige tähtsam okupatsioonitegelane oli Tarvastu kiriku õpetaja Jürmann (kuulduste põhjal jäi mul sarnane mulje, et hr Laossoni süüdistus Pastor Jürmanni vastu oleneb puhtisiklistest motiividest), nõuandja sakslastele. Rahvalt võeti makse ja eriti natuuras.
EKLA, f 200, m 5:6, 90 (III-11) < Tarvastu khk., Ämmuste k. - Linda Uudeküll < Jaan Laosson, 54 a. (1926)