Laudapalvus (mdEM Kaldaz ozks; kaldaz 'karjalaut', ozks 'palvus').
Laudapalvus peeti pärast seda, kui loomad tulid suvekarjamaalt talveks koju (Karsuni maakonnas näiteks kaks nädalat pärast kolmekuningapäeva). Ikoone palvusel ei olnud. Laudapeoks küpsetati põrsas ja neli väikest rituaalset leiba. Palvus toimus keset õue, kuhu asetati laud toitudega. Põlev küünal pandi soolatoosi külge ja palvetati ida suunas, et *laudaema Kaldazava (mdE Kardo s'arko) karja kaitseks. Pärast palvetamist jäeti natuke toitu lauta ja mindi tagasi koju rituaalset lõunat sööma. Laudapeo omapäraks oli see, et söömisel ei tohtinud kasutada nuga - põrsaliha ja leiba murti käega ja söödi peost. Pärast söömist viidi kondid lauta sigadele, et nad hästi sigiksid.
Jevsevjev, M. E. Izbrannyje trudy. T. 5. Mordovskaja svadba. Saransk 1966.