Poisid ja sulased tulid varahommikul ise jalgsi uuele kohale …

Tekst

[---] Poisid ja sulased tulid varahommikul ise jalgsi uuele kohale, võtsid siit hobuse ja läksid siis oma kraami perra.
Aga tüdrukule saatis peremees poisi hobusega järele. Kui kast ja säng peal oli (või kuidas kellegi kraam oli, sest sagedasti oli tüdruk ka ilma sängita ja talle anti säng talu poolt, aga kast oli tal ikkagi), katsus poiss minema hakates koormale lippu peale tõmmata, milleks pisteti mõni jalgrätt või riidetükk vankriperra tokiga püsti. Seda püüdis tüdruk küll takistada, mida poiss aga ei lasknud, vaid katsus seda püsti hoida kuni uute kohta jõudmiseni, vähemalt uute kohta sisse sõites pidi lipp peal olema ja see pidi tähendama mehelesaamist uuel kohal või uuel teenistusaastal. [---]

Kombeid ja endeid kolimisel.
Osa traditsioone on omased aasta või pikema perioodi algusele (nagu esimene päev, nii kogu aasta), osa on analoogia pulmakombestikust (kasukale astumine, virkuse kontroll), sageli humoristliku suunitlusega.

Helme

H. Martin

1942

ERA II 303, 537/8 (4) < Helme khk – H. Martin (1942)

Jüripäev

ÜHISKONDLIKUD VAHEKORRAD

Elu- ja töökoha vahetus

82

2538
/ / / / /
Citation
“Poisid ja sulased tulid varahommikul ise jalgsi uuele kohale …,” Eesti rahvakalender, accessed June 30, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46538.