Karja väljalaskmine, esimene karjapäev

Karjalaskmisepääval sai Lelles paljugi kombid pruugitud … Sel pääval antakse veitse võti kätte … Karjaväljalaskmise päeval, siis tõrvati loomadel ninad ää Karjalaskepäeval tehti pintsliga tõrvahaisu … Karjalaskmise päe piab ristid laadauste pääle tegema … Karjalaskmise päeval, mil kari kevadel laudast esimest korda … Karjalaskmisepäev, mis päev ta just ol´li … Karjane pidand minema paljajalu … Kari lasti väl´la minu vanaisa ja vanaema juures … Kui karjalaskmise päeval kured üle karja lendavad … Karjalaskmise päeval tehti kolm ringi ümber karja ... Karjalaskmäsä pää saab keik kariloomi esimest korda välja … Kui kari esimest korda välja lastakse … Ku’ keväde eläjit edimest kõrda laudast vällä lastas … Karjalaskmise päev olli … Karjalaskmise päeval anti ussiviina lehmile … Karjalaskõpäe lasti kari väljä … Egakõrd karjalaskmise päeväl panti Peetrel soola … Kui kevadel karja välla lased … Karjalaskmispäeva hommikul võtab perenaine … Karjalaskmisepäeval anti loomadele soola-leiba … Karjalaskmise päeval tõi peremees kaks ümmargust leiba … Kui kari esimest korda välja lastakse … Ku keväjä edimäist vuuri kari läts mõtsa … Perenaene toonud karjalaskmise päeval lüpsjail lehmadel … Panti rauda läve alla, kui loomi välja lasti Peale selle pandakse jooginõude sisse … Karjalaskepäeval külade karjad käisid kokku … Kui kari välja peale aeti … Karjalaskmise pääval ei tohe puuoksa murda … Ka ei tohi karjane sel päeval lõikuda … Esimisel päeval ei tohtinud karjane mitte maha istuda … Üle värava koolutati karjalaskmise päeval pihlakane vits … Karjane peab esimisel karjapääval vitsa … Kui karjalasmise pääval karjavits koju tuuatse ... Karjatsele andakse üks vits kätte … Karjuse kätte antakse aga kolm vitsa … Kui loomad esimest päeva välla läksid … Kus siis õhta oli kodu pidulik vastavõtt ... Karjalaske päeval pilluti karjalapsele vett kaela ... Karjalasma päeval kastetakse karjast ja loomi … Esimesel karjalaskmise päeval visatakse karjasele vett … Karjalaskmise päeval söödetakse hästi karjust … Sel päeval, kui kari esimest korda välja lastakse … Ei antud küsijale midagi … Karjalaskmise päeval ei anta loomade piima kellegile välla … Sel päeval ei tohtinud karjane vitsa murda ega huilgada … Karjalaskõ päe külälapsõd puha tegid tuld ja küpsetäväd … Karjalaskmise päev pannakse undi suu kinni ...
KARJANDUS