Näitus

Metsavaimud masinas

Rahvusvaheline tehnoloogilise kunsti näitus Tartus
Eesti Kirjandusmuuseumis ja Tartu Ülikooli loodusmuuseumi hoones

Näitus „Metsavaimud masinas“ ja uus veebiantoloogia „Eesti looduspärimus“ on Eesti Kirjandusmuuseumi ühtne ettevõtmine, mis kuulub kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

NÄITUS

Rahvusvaheline tehnoloogilise kunsti näitus „Metsavaimud masinas“ annab elusloodusega emotsionaalset suhet loova kunstikogemuse ning aitab vanade pärimuste tähendust taasavada ja uuesti luua.

Näitusel osaleb ligi 20 Põhja- ja Baltimaade kunstnikku, kes avavad oma loominguga looduspärimust salapärase kohaolu tunnetamise ning väärtustamisega. Näitusele luuakse 14 uut teost, mis mitmel puhul toetuvad uue looduspärimuse veebiantoloogia materjalidele.

Näitusel osalevad Bryndís Björnsdóttir, Þorsteinn Eyfjörð Islandilt, Oskar Koliander Taanist, Tori Wrånes, Ingrid Torvund ja Jonas Mailand Norrast, Hans Rosenström, Niskanen & Salo koostöös Inkeri Aulaga, Pia Sirén, Nastja Säde Rönkkö Soomest, Linda Boļšakova, ART+ Lätist ning Norman Orro ja Joonas Timmi, Zody Burke, Johannes Luik, Emer Värk, Roman-Sten Tõnissoo, Mari-Leen Kiipli Eestist.

„Metsavaimud masinas“ viib rännakule läbi kahe ajaloolise naaberhoone – Eesti Kirjandusmuuseumisse ja Tartu Ülikooli loodusmuuseumi hoonesse – , kus võib kohata mitmemeeleliselt tajutavaid installatiivseid keskkondi, heli- ja videoteoseid, kineetilisi skulptuure ja muid hübriidvorme.

VEEBIANTOLOOGIA

Näitus toetub vastloodud veebiantoloogiale „Eesti looduspärimus“, millega toome esile meie rikkalikud folkloorikogud ja nende väärtuse ökoloogilisest vaatepunktist. Tutvustame sellega Põhjamaa ja metsavööndi inimeste mõtteviisi, kus ilmneb nii kasutav kui säästev aspekt ning näitame, kuidas folklooris avaldub lepingu-taoline suhe loodusega, kus ka inimesel on oma kohustused.

See veebileht pakub valikut eelkõige Lõuna-Eesti looduspärimusest kohalikes keeltes (võro, seto, tartu, mulgi), koos eesti ja inglise keelse tõlke ja kommentaaridega. Leiame sealt pärimuslaule, jutte, muusikat ja audiovisuaalseid materjale Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi kogudest. Antoloogia on mõeldud kõigile veebis kasutamiseks ning ka pikaajaliseks pidevaks täiendamiseks.

TOETAJAD

Näitust toetavad Tartu 2024, Eesti Kultuurkapital, Põhjamaade Kultuurifond, Soome kunstikeskus Frame, OCA (the Office for Contemporary Art Norway), Taani Kunstifond, Põhja- ja Baltimaade kultuuri mobiilsusprogramm, ECOC 2024 Duo Networking projekt / EEA ja Norway Grants Estonia, Islandi Visuaalkunsti Fond, Islandi Kunstnike Palga Fond, Soome Kultuurkapital (Suomen Kulttuurirahasto), Taike (The Arts Promotion Centre Finland), Upgreat, A. Le Coq, Eesti Kunstiakadeemia.

Tänud: Reet Mägi, Triin Lett, Argo Pentsa, Triin Pikk, Aleksandr Fadeev, Merike Kiipus, Krista Ojasaar, Peeter Talvistu, Dan O’Connell, Mathilda Matjus, Maarja Villandi-Reiljan, Urmas Kalla, Andreas Kalkun ,Craig Rawlings, Kai Veispak-Rawlings, Les Wilson, Adam Cullen, Merike Tigas, Päiv Dengo, Mall Hiiemäe, Risto Järv, Janika Oras, Janno Simm, Astrid Tuisk, Tiina Gill; Getter Lauk, Helen Kõmmus, Natali Ponetajev.

KÜLASTUSINFO

Näitus on avatud 29. juunist 25. augustini (v.a 20. aug)
teisipäevast pühapäevani kl 10:00–18:00.
Sissepääs tasuta!

NB! Näitus toimub kahes naabermajas: Eesti Kirjandusmuuseumis (Vanemuise 42) ja Tartu Ülikooli loodusmuuseumi hoones (Vanemuise 46).
Võimalusel tule näitusele rattaga või jalgsi.

Prognoositav külastusaeg on 2 tundi – näitusel on esindatud mitmeid video- ja heliteoseid.

Sündmus on osaliselt ligipääsetav liikumispuudega inimestele ning väikelastega pere sõbralik. ​
Ratastooliga on näitus osaliselt ligipääsetav koos saatjaga. Eesti Kirjandusmuuseumis on inva-WC.

Palun ole teoste suhtes aupaklik ning neid mitte puutuda. Ole ettevaatlik liikuvate teoste juures.
Näitusealal on osaliselt videovalve.

KORRALDAJAD JA KONTAKT

Eestvedajad: Henri Hütt, Evelyn Raudsepp, Taive Särg, Ave Goršič

Korraldaja: Eesti Kirjandusmuuseum

Antoloogia tehniline teostus ja veebidisain: Ilona Kolossova

Näituse graafiline disain: Margus Tamm

Näituse töörühm: Johannes Säre, Erik Liiv, Hans-Otto Ojaste, Mihkel Säre, Urmo Teekivi, Madis Kurss, Stella Mõttus, Heidi-Maarja Melts, Margus Peet, Jaan Tamm, Jüri Rui, Karin Kahre

Lisainfo: Evelyn Raudsepp, evelynraudsepp@gmail.com